Усім відомо, що правила дорожнього руху (ПДР) є основою безпеки на дорогах, але чи варто завжди слідувати їм строго? Про те, у яких випадках водіям можна проїжджати на заборонені сигнали, розповідаємо у нашому матеріалі.

Відповідно до ПДР, червоний і жовтий світлофорний сигнали є заборонними. Проте існують винятки для певних транспортних засобів і ситуацій.

Світлофор, скріншот: YouTube
Світлофор, скріншот: YouTube

На жовтий сигнал світлофора можна рухатися, якщо зупинити транспортний засіб на розмітці без екстреного гальмування неможливо. Проте важливо переконатися, що цей маневр не стане загрозою для безпеки на дорозі. Крім того, рекомендується попередити інших учасників руху світловим та звуковим сигналами.

Транспортні засоби з увімкненими проблисковими маячками синього або червоного кольорів мають право проїжджати на червоний сигнал. Це стосується випадків, коли водії здійснюють службові завдання, де кожна секунда має значення.

Популярні новини зараз
ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо Друг президента Зеленського Жека Кошовий зізнався, як "виживає" на 2 тисячі баксів у місяць По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати
Показати ще

Водії також можуть ігнорувати червоний та жовтий світлофорні сигнали, якщо це допоможе запобігти дорожньо-транспортним пригодам. Це може стосуватися і надзвичайних ситуацій, таких як стихійні лиха, коли водіям необхідно якнайшвидше покинути небезпечну територію.

Водії також мають право проїжджати на червоне світлофора у випадку, якщо інструкції регулювальника світлофора суперечать сигналам.

Проте важливо пам'ятати, що ігнорування сигналів світлофора може мати трагічні наслідки та підлягає штрафу в розмірі 510 грн. Це стосується ситуацій, які не входять до переліку вищезазначених винятків. Безпека на дорозі - це спільна відповідальність кожного учасника дорожнього руху.

Нагадаємо, Хамуватого пузаня на парковці мають штрафувати: як карають любителів ставити джипи на місця для інвалідів

Раніше ми розповідали про Нові вимоги до інструкторів з водіння: що змінилося та як це вплине на майбутніх водіїв