За керуванням автомобілем у стані алкогольного сп'яніння водіям загрожують значні штрафи, а також позбавлення прав. Але є випадки, коли водій може виявитися "винним" навіть без вживання спиртного.

Тест на алкоголь, який проводиться під час зупинки поліцією, може бути провалений через низку продуктів, які містять або продукують невелику кількість алкоголю в організмі. Як зазначає телеграм-канал "Ти ж юрист", для складання протоколу за статтею 130 КУпАП достатньо, щоб рівень алкоголю в крові водія досяг 0,2 проміле. Але що цікаво, цей рівень можна досягти навіть після споживання певних продуктів чи лікарських засобів, які на перший погляд не мають нічого спільного з алкоголем.

Алкотестер. Фото: Youtube
Алкотестер. Фото: Youtube

Продукти, які можуть вплинути на результат

  • Лікарські препарати: спиртовмісні ліки, такі як спреї для горла, корвалол або настоянка валеріани, можуть призвести до появи незначної кількості алкоголю в крові.
  • Фрукти та соки: апельсини, банани та інші соковиті фрукти можуть тимчасово викликати підвищення показників тесту.
  • Молочні продукти: деякі кисломолочні продукти, як-от кефір, йогурт або кумис, виробляють спирт у процесі бродіння, що може вплинути на тест.
  • Кондитерські вироби: деякі солодощі містять алкоголь або використовують його в процесі приготування.
  • Чорний хліб: бутерброд із чорного хліба з маслом і сирокопченою ковбасою також може викликати тимчасове підвищення показників.
  • Безалкогольне пиво та квас: навіть у таких напоях, які зазвичай вважаються "безпечними", міститься певна кількість алкоголю.

Якщо ви вживали будь-який із перерахованих вище продуктів або ліків, варто зачекати певний час, перш ніж сідати за кермо. Наприклад, лікарські засоби або кисломолочні продукти можуть впливати на тест протягом кількох годин після вживання.

Популярні новини зараз
Нові ціни на тепло вже з 1 жовтня: що чекає на споживачів У жовтні введуть новий тариф на електроенергію: населення зможе платити менше "За день виконують норму в 2-3 місяці": ТЦК знайшли "золоту жилу" для мобілізації Державну допомогу скасують з 1 жовтня: кого залишать без грошей
Показати ще

Для уникнення непорозумінь варто мати при собі квитанції про придбання лікарських засобів, якщо ви використовували спреї для горла чи інші спиртовмісні препарати. У разі зупинки поліцією це допоможе довести, що результат тесту на алкоголь не пов'язаний із вживанням спиртного.

Нагадаємо, більшість автозаправок можуть зникнути: заправлятися доведеться їхати дуже далеко

Раніше ми розповідали, що водіям не уникнути величезних штрафів: за що точно зупинить поліція

Також, перевірка військових документів: поліція та ТЦК отримали нові повноваження