З 1 червня 2023 року Міністерство внутрішніх справ України впроваджує нові заходи для боротьби з корупцією під час складання іспитів на отримання водійського посвідчення. Ці нововведення, які наразі діють у Львівській, Одеській, Вінницькій та Київській областях, спрямовані на забезпечення прозорості та чесності як теоретичної, так і практичної частин іспитів.

Головними нововведеннями стали відео- та аудіофіксація процесу складання іспитів. У теоретичній частині встановлюється фіксація на чотири відеокамери та мікрофон, що унеможливлює «сліпі зони», де раніше можна було маніпулювати результатами.

Водіння автомобіля. Фото: скрін youtube
Водіння автомобіля. Фото: скрін youtube

У практичній частині для іспиту на категорію В (легкові автомобілі) запроваджено відеофіксацію на 360 градусів, що дозволяє знімати як дії екзаменатора, так і кандидата на водійські права. Крім того, в салоні автомобіля відтепер записуватимуться всі розмови. Відео автоматично завантажується на сервер, що усуває можливість втручання екзаменатора у результати.

Ці зміни мають на меті не тільки покращити прозорість процесу, але й зробити неможливим хабарництво, яке раніше було поширеним через відсутність належних засобів контролю.

Популярні новини зараз
Не лише перевіряти документи: ТЦК та поліцію наділили новими повноваженнями Учні залишаться без відпочинку: школи скасовують осінні канікули Будуть призвані у двох випадках: нові правила мобілізації чоловіків старше 50 років В Україні визначили 4 категорії пенсіонерів, які отримуватимуть 8000 грн
Показати ще

Нові заходи контролю обіцяють зробити процес складання іспитів більш справедливим, але водночас викликають певне занепокоєння у кандидатів на водійські права. Багато хто побоюється, що підвищена відео- та аудіофіксація може викликати додатковий стрес під час іспиту, що впливатиме на результати.

Нагадаємо, водіям спростили життя: кому не треба здавати на права

Раніше ми розповідали, що водіям готують радикальні зміни: більше не виписуватимуть дрібні штрафи – просто відберуть права

Також, штраф за неправильне обслуговування авто: у яких випадках змусять сплатити 1700 грн