В Україні планують з 1 липня повернути довоєнні податки на бензин, що спричинить значне зростання цін. Директор Консалтингової групи А-95 Сергій Куюн впевнений, що такий крок не те що не поповнить держбюджет, а спровокує появу проблем.

Про це експерт розповів у Facebook. На його думку, через повернення довоєнних податків на 20% на паливному ринку знову з'являться схеми, з якими уряд боровся тривалий час.

АЗС. Фото: скрін youtube
АЗС. Фото: скрін youtube

"Я та всі без винятку трейдери бачать проблему у поверненні схем із несплати ПДВ, який планують підвищити з 7% до 20%. Неймовірно, але факт: 7% ПДВ вбили увесь схематоз, який до війни був головною проблемою ринку та податкової. "Ми стільки ПДВ не платили ще ніколи", — за останній рік таке я чув від трейдерів неодноразово. Якщо знов 20% — це шлях назад — у темряву й тінь", - заявив він.

Куюн впевнений, що ціни на пальне зростатимуть, але до держбюджету не підуть виручені кошти. Водночас, йому здається, що буде правильним залишити ПДВ на низькому рівні, а акцизи можна збільшити для поповнення бюджету.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Більш того, він вирахував розміри нових акцизів на паливо, які допоможуть у вирішенні проблем:

  • бензин та дизпаливо - 190 євро/1000 л (довоєнні ставки 213 та 139,5 євро);
  • автогаз - 150 євро (52).

Ціни на пальне за різних сценаріїв, скріншот
Ціни на пальне за різних сценаріїв, скріншот

Завдяки цьому, переконаний експерт, підвищення буде рівномірним для всіх марок пального. Це дозволить пом'якшити зростання цін і утримати їх на рівні менше 50 грн/л, а скраплений газ залишається вдвічі дешевшим за бензин, тобто зберігає всі свої конкурентні переваги.

Пост Сергія Куюна, скріншот
Пост Сергія Куюна, скріншот

Нагадаємо, Укрпошта роздасть українцям до мільйона гривень: хто може претендувати на гроші

Як повідомляв Знай.ua, деяким пенсіонерам можуть урізати частину виплат