Депутати досить часто у довоєнний час обговорювали можливість введення системи штрафних балів за порушення правил дорожнього руху, однак війна відстрочила актуальність цього цього питання.

Експерти кампанії "За безпечні дороги" рекомендують запровадити систему на основі польської моделі, але з деякими змінами.

Передбачається, що нова система штрафів матиме чітку класифікацію.

Водiй. Фото: скрін youtube
Водiй. Фото: скрін youtube

Наприклад, перевищення швидкості руху на кожні 10 км/год означатиме більш серйозне покарання та більшу кількість штрафних балів.

Популярні новини зараз
В опалювальному сезоні знизять тариф на світло: хто платитиме 1,32 грн за кВт Прийдуть з перевіркою до кожного: змінилися правила соціальних виплат Продукти продаватимуть за новими правилами: чи постраждає звичний раціон українців Водіям готують тотальні перевірки на дорогах: безжально штрафуватимуть кожного третього
Показати ще

У запропонованій моделі кожен водій буде починати з 0 балів, а за порушення, які становлять більший ризик, накопичував би певну кількість штрафних балів.

Якщо водій накопичить протягом року 24 бали, то тоді його водійське посвідчення вилучають автоматично без рішення суду.

Водій, скріншот: Youtube
Водій, скріншот: Youtube

Для забезпечення дотримання правил і стримування порушників експерти також наголошують на важливості запровадження серйозних наслідків.

Такі країни, як Польща та Німеччина, запровадили заходи, згідно з якими особам, які продовжують керувати автомобілем, незважаючи на втрату водійських прав, загрожує тюремне ув’язнення.

Водії. Фото: Youtube
Водії. Фото: Youtube

Крім того, експерти пропонують розширити сферу застосування санкцій, не обмежуючись тими, хто перевищує швидкість більш ніж на 20 км/год. Вони пропонують знизити поріг до 10 км/год або взагалі його скасувати.

Раніше портал «Знай» повідомляв, а так можна було? Українським водіям підказали, як "зам'яти" штраф за перевищення швидкості.

Також наш портал інформував, чи з 2 тисяч гривень залишиться здача? Скільки українцям доведеться заплатити за техогляд у 2023 році.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, що в Україні стрімко дорожчають авто з пробігом: як змінилися ціни на популярні моделі.