На початку створення підприємство "Південмаш" із Дніпра займалося не будівництвом ракет, а автотехнікою.

Наприкінці 40-х років там розробили власну модель вантажного автомобіля ДАЗ-150 "Українець". Архівні фото маловідомої машини опублікували на вебсайті Wroom.

"Українець". Фото: скриншот Wroom
"Українець". Фото: скриншот Wroom

Вантажівка отримала назву "Українець", являла собою модернізацію масового ЗІС-150. Головною його відмінністю була повністю нова кабіна сучаснішого дизайну в американському стилі із втопленими фарами. ДАЗ-150 отримав нові крила, капот та решітку радіатора, а водієві суттєво покращили оглядовість.

ДАЗ-150 "Українець" оснастили 5,6-літровою бензиновою шісткою ЗІС-120 потужністю 90 к. с. та 5-ступінчастою механічною КПП. Він розганявся до 71 км/год і міг перевозити до 4 тонн вантажу, а середня витрата палива склала 38 л на 100 км.

Популярні новини зараз
Не виживаєте, а комфортно існуєте: у Мінсоці підрахували, що 7000 грн – норма для українця Після ТЦК біжіть у банк: фінустанови вимагають оновлення даних Українцям остаточно випатрають гаманці: в уряді вигадали нові податки Олена Бюн розповіла, хто насправді замовив убивство Ірини Фаріон
Показати ще

"Українець". Фото: скриншот Wroom
"Українець". Фото: скриншот Wroom

Авто успішно пройшла всі випробування. Було створено кілька різних версій моделі, серед них – сідельний тягач. ДАЗ-150 отримав схвалення влади і його готувалися запустити у виробництво.

У 1951 році профіль підприємства вирішили змінити, ДАЗ став частиною нового об’єднання "Південний машинобудівний завод". Замість вантажівок почали випускати ракети. Усього випустили лише 8 прототипів автівок, але залишились вони лише на архівних фото.

Нагадаємо, ми писали, як легко перевірити акумулятор в автомобілі: прості способи, що спростять життя водіїв.

Як повідомляв "Знай.ua" три з чотирьох українців не можуть здати на права, – МВС України.

Також "Знай.ua" інформував, можна залишитись без посвідчення водія: в Україні пропонують нову систему покарання за порушення правил дорожнього руху.