Громадяни України, які зараз перебувають за кордоном, а також перебувають на консульському обліку у дипломатичних установах, мають право запровадити в Україні автомобіль для особистих потреб. Однак тут необхідно одразу підкреслити слово – "на тимчасовій основі".

Про це стало відомо завдяки заяві юриста "Мисечко та Партнери" Наталія Назарко, яку вона озвучила для одного з українських телеканалів.

Розмитнення авто на кордоні, скріншот: YouTube
Розмитнення авто на кордоні, скріншот: YouTube

За словами юриста, стаття № 380 Митного кодексу України передбачає, що скористатися режимом тимчасового ввезення транспортних засобів особистого користування можуть громадяни-резиденти строком до одного року під письмове зобов'язання щодо їхнього зворотного вивезення.

Також доведеться сплатити всі митні платежі, які відповідно до закону підлягають сплаті під час імпорту таких транспортних засобів.

Популярні новини зараз
Комунальники зробили попередження для всіх, хто має лічильники: переплати не уникнути Автівки примусово вилучатимуть і продаватимуть з аукціону: в пастку потраплять тисячі українців Українцям платитимуть щомісячну допомогу на медичні послуги: як подати заявку, не виходячи з дому Доведеться заплатити штраф "за заначку": коли доведеться віддати 20% суми
Показати ще

Автомобілі на кордоні. Фото: Youtube
Автомобілі на кордоні. Фото: Youtube

Але якщо громадяни-резиденти перебувають на тимчасовому консульському обліку в консульській установі України за кордоном, вони мають право тимчасово ввозити на митну територію України один транспортний засіб особистого користування на строк, який не повинен перевищувати 60 днів протягом одного календарного року (може бути безперервним, або з перервами), без сплати митних платежів.

Юрист додає, що такі транспортні засоби можуть бути тимчасово ввезені в Україну під час подання митному органу документів, що підтверджують право власності громадянина на них та їх реєстрацію на території відповідної країни.

Автомобілі на кордоні. Фото: Youtube
Автомобілі на кордоні. Фото: Youtube

"Також режимом тимчасового ввезення можуть скористатися громадяни-резиденти, які перетинають кордон на транспортному засобі, що належить підприємству-нерезиденту у зв'язку з виконанням своїх обов'язків за укладеним трудовим договором", - звертає увагу фахівець.

Тимчасове ввезення таких транспортних засобів дозволяється строком до 10 діб за умови письмового декларування у порядку, передбаченому законодавством України для громадян, та наданням забезпечення сплати митних платежів.

Однак цей термін може бути продовжено з урахуванням дії обставин непереборної сили та особистих обставин громадян, які завезли транспортні засоби (не більше 60 днів).

Нагадаємо, українка хотіла виїхати до Польщі, але разом із цим потрапила на величезний штраф: що було не так.

Раніше повідомлялося, що українці на кордоні з Польщею вліпили величезний штраф через волосся: собака унюхав "щось".

Також, для військових мита скасують: учасникам бойових дій приготували приємну новину.