Для всіх наших шанованих читачів, які мають відношення до водіння авто, є дуже важливі новини щодо техогляду. Багатьом українським водіям загрожують великі штрафи через відсутність необхідного огляду.

В Україні новою нормативно-правовою базою у 2023 році посилили безпеку на дорогах, також завдяки новим "посиленим" законам з техогляду запобігли використанню автомобілів, які для цього не підходять.

Про це стало відомо завдяки нагадуванню одного із сервісних центрів МВС України.

Техогляд, скріншот: YouTube
Техогляд, скріншот: YouTube

Так, водії, які трапляються на використанні транспортних засобів без проходження обов'язкового технічного огляду, стикаються із серйозними наслідками, включаючи штрафи та потенційні арешти.

Популярні новини зараз
60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину "Велика активація": астролог визначив, коли українська земля позбавиться окупантів Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення Постійна процедура більше не буде катуванням: українцям пояснили прості рішення щодо лічильників
Показати ще

Для наочності наведемо приклад із Чернігівської області, де водія Ford Transit було оштрафовано 9 жовтня 2022 року на суму 340 грн за порушення законодавства про номерні знаки. Незважаючи на сплату штрафу, водій не виконав вимог про проходження техогляду. Внаслідок повторної зупинки у лютому 2023 року порушнику було пред'явлено більш серйозне звинувачення за статтею 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Техогляд, скріншот: YouTube
Техогляд, скріншот: YouTube

Відповідно до Закону "Про дорожній рух", повторне вчинення одного з правопорушень, передбачених статтею 121, протягом року тягне за собою позбавлення права керування автомобілем терміном від 3 до 6 місяців або адміністративний арешт тривалістю від 5 до 10 діб.

Розуміючи важливість регулярного техогляду, слід звернути увагу на категорії транспортних засобів, які мають пройти його у 2023 році:

•Вантажні автомобілі віком від 1 року: обов'язковий щорічний техогляд.

•Автобуси віком від 2 років: обов'язковий техогляд кожні півроку.

•Вантажні та пасажирські транспортні засоби масою до 3,5 тонни: обов'язковий техогляд кожні 6 місяців.

•Легкові автомобілі (таксі) віком від 2 років: обов'язковий щорічний техогляд.

•Трактори віком від 2 років: техогляд раз на 2 роки.

• Легкові автомобілі: перший техогляд через 4 роки після реєстрації, потім – раз на 2 роки.

•Комерційні транспортні засоби: обов'язковий щорічний техогляд.

•Спеціалізована техніка: обов'язковий щорічний техогляд.

Техогляд, скріншот: YouTube
Техогляд, скріншот: YouTube

За порушення правил техогляду або його невиконання передбачено штрафи:

• Перше порушення: 340 грн.

•Повторне порушення: 17 000 грн.

•Повторне порушення протягом року: штраф у розмірі 5 100 грн., а також позбавлення права управління терміном від 3 до 6 місяців або адміністративний арешт на строк від 5 до 10 діб.

Техогляд, скріншот: YouTube
Техогляд, скріншот: YouTube

Ці заходи відображають зобов'язання українського уряду підтримувати безпеку дорожнього руху та забезпечувати відповідність транспортних засобів основним технічним стандартам.

Дотримання цих правил є обов'язковим для всіх власників транспортних засобів з метою запобігання правовим наслідкам та підвищенню безпеки на дорогах.

Нагадаємо, в Україні водіїв авто без техогляду почали заарештовувати: що можна просити у суді.

Раніше повідомлялося, кузов, фарба та "краса" на дисках: поліція карає водіїв при першій же зупинці на 650 грн.

Також, WOG, ОККО, Shell: нардеп показав, як змінилися ціни на бензин у вересні.