Сьогодні українські інвестори звертають увагу на недорогі активи, які дають стабільний дохід і не потребують значних зусиль на управління. Одним із таких перспективних напрямів інвестування стали місця для паркування.

Здавати паркування в оренду, як повідомляє Міністерство фінансів не складає труднощів, адже попит на них не дивно високий. Через постійні обстріли інфраструктури власники авто не бажають ризикувати, залишаючи авто на вулиці. Це і стимулює попит на місця для паркування.

Паркування взимку. Фото Freepik
Паркування взимку. Фото Freepik

Так, вони купуються на первинному ринку у забудовника чи вторинному ринку від приватних осіб.

Придбання паркувального місця на етапі будівництва житлового комплексу забезпечує економію до 30-40% порівняно з готовими місцями, проте ризик стримує деяких інвесторів через можливу затримку здачі об'єкта.

Популярні новини зараз
"Відрізати два міста, прикриваючись миром": відомий екстрасенс визначив плани росії на травень 2024 У коханні чекають справжні випробування: яким знакам зодіаку краще забути про стосунки Українці зможуть отримати грошову компенсацію: кому слід звернутися до відділення "Ощадбанку" Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило
Показати ще

На вторинному ринку паркувальні місця становлять інтерес для тих, хто змінює обставини, виїжджає за кордон або просто більше не потребує місця для автомобіля. Ціни на них можуть змінюватись в залежності від району, класу житлового комплексу та інфраструктури.

"Інвестиційно привабливими є райони, в яких реалізуються масштабні житлові комплекси з комерцією та офісами. Після завершення будівництва тут заселяться сім'ї, відкриються численні бізнеси. А це потенційно великий потік людей та значний попит на місця для паркування. І тут інвестор може виграти, запропонувавши паркомісця у сучасному комфортному паркінгу на умовах оренди”, — каже СЕО компанії Blago, Роман Коржак.

Вартість покупки паркомісця / фото: скріншот OLX.
Вартість покупки паркомісця / фото: скріншот OLX.

Вартість паркувальних місць залежить від рівня житлового комплексу, його розташування та інфраструктури. Найчастіше ціни на них коливаються в діапазоні від $15-16 тис. до $70-75 тис. Особливо високі ціни зустрічаються в елітних комплексах, де вартість квартир досягає $250 тис. і більше.

На платформі OLX.ua за грудень було представлено 195 оголошень про продаж місць для паркування в Києві. Найдорожче місце для паркування було в ЖК "Бульвар Фонтанів" площею 17 квадратних метрів, запропоноване за 1190 650 грн (приблизно $32 тис.).

Вартість покупки паркомісця / фото: скріншот OLX.
Вартість покупки паркомісця / фото: скріншот OLX.

Серед найменш дорогих варіантів можна виділити місце для паркування під невеликий автомобіль в ЖК "Новомостицький" за 297 662 грн (приблизно $8 тис.). Проте, типовішими є ціни в діапазоні від 400 тис. до 500 тис. грн.

Орендна ставка таких місць у середньому становить $100 на місяць і може бути вищою в елітних житлових комплексах. Таким чином, вкладаючись у цю цілком прибуткову справу, українські інвестори цілком непогано наживаються на автомобілістах.

Нагадаємо, у 2024 році Dacia презентує великий Duster і "сюрприз" для фанатів електрокарів

Також ми повідомляли, в Україні можуть повернути нульове розмитнення: це торкнеться не всіх