На свята частішають перевірки поліцією водіїв на стан алкогольного сп'яніння. Трапляються випадки, що українців хочуть звинуватити нечесно. Що треба про це знати.

Йдеться про порушення за статтею 130 КУпАП, і трапляється, що штраф виписують навіть невинним водіям. Але, такої помилки можна уникнути, якщо знати свої права.

Водії. Фото: Youtube
Водії. Фото: Youtube

Проводити перевірку на вміст алкоголю в крові може або співробітник правоохоронних органів, або лікар у медичному закладі. Підставою може стати тремтіння рук, запах з рота, порушення координації тощо. Критерії трохи розпливчасті, тож співробітники поліції можуть зловживати повноваженнями, і тим самим примушувати до перевірки тих водіїв, які навіть не мають ознак.

Якщо водій відмовляється, то інспектор може одразу спонукати протокол за 130 статтею, яка передбачає штраф за відмову від проходження перевірки. Тобто огляд потрібно пройти у будь-якому випадку.

Популярні новини зараз
Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа Кіт випадково спалив будинок і його відправили працювати, щоб відшкодувати збитки Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло ПриватБанк звернувся до власників пенсійних карток: як уникнути затримок із виплатами
Показати ще

Якщо перевірка проводиться на місці, тоді послідовність має виглядати так: просіть у співробітника поліції документи на алкотестр; включається відеозапис, де поліцейський розповідає про права і порядок або закликають двох свідків.

Поліція, скріншот: YouTube
Поліція, скріншот: YouTube

Підтвердженням алкогольного сп'яніння є результат вище 0,2 проміле, і якщо показало таке значення, водій може вимагати повторного тесту. Результати фіксуються у спеціальному акті, який має бути складений у двох примірниках. Без акта перевірка не вважається дійсною.

У лікарні огляд проводить виключно лікар за допомогою спеціальної техніки, і на аналіз можуть взяти навіть сечу, слину тощо. Можливо, це буде навіть кров.

Лікар не повинен користуватися Драгером – зразки аналізують у лабораторії.

драгер, фото Національної поліції
драгер, фото Національної поліції

Нагадаємо, що петля звужується до 17 тис грн: в Україні посилюють покарання за "скручування" пробігу.

Раніше ми повідомляли, навіщо водії чіпляють маленьке відро на "ластівку": несподівана історія аксесуара .