Для всіх наших шанованих читачів, які мають відношення до водіння авто, є дуже показовою історією про те, що водії в Україні можуть довести свою невинність. В Україні відбулася реформа правоохоронної системи, проте деякі водії досі стикаються зі свавіллям співробітників поліції.

Трапляються випадки, коли водії отримують штрафи та інші покарання за порушення, які вони не робили.

Експерти із законодавства на порталі "Дорожній адвокат" розповіли про дуже поширений факт, який робить штраф, виписаний патрульними поліцейськи незаконним.

Авто, поліція, штраф, скріншот: YouTube
Авто, поліція, штраф, скріншот: YouTube

Йдеться про обов'язок поліцейського представитися та пред'явити службове посвідчення на першу вимогу громадян.

Популярні новини зараз
Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити Виплати ніхто не чіпатиме: переселенців порадували доброю звісткою Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

Як йдеться в матеріалах справи №545/2432/16-а, стосовно одного з водіїв було складено адміністративні матеріали за порушення правил дорожнього руху саме після того, як інспектори, що зупинили його, навідріз відмовилися показати свої документи. Водій залишився незадоволеним такою поведінкою правоохоронців та оскаржив їх дії у суді.

Штраф, поліція, скріншот: YouTube
Штраф, поліція, скріншот: YouTube

У першій та апеляційній інстанції його позов відхилили, але Верховний суд України став на бік заявника, наголосивши, що кожен поліцейський зобов'язаний повідомити своє прізвище та посаду при зверненні до громадян, а також пред'явити службове посвідчення для ознайомлення.

У результаті штраф для водія було визнано незаконним та скасовано. Незважаючи на відсутність в Україні прецедентного права, цей конкретний випадок показує, що водії можуть уникнути покарання, якщо поліція ігнорує навіть незначні процесуальні вимоги.

Нагадаємо, українських водіїв хочуть зробити пішоходами: по кому "ударить" новий закон.

Раніше повідомлялося, які "мигалки" можна не пропускати на дорозі і вам за це нічого не буде: всі типи та пояснення.

Також, оштрафують і оком не моргнете: що потрібно обов'язково перевірити водіям у своїй машині.