В Україні протягом майже двох років великої війни через різке зростання цін на пальне значно змінилися уподобання водіїв. Дедалі більше українців пересідають на альтернативний транспорт, наприклад, електроавто, самокати та здебільшого на мопеди, які ще називають скутерами.

Головна причина – економія коштів на паливі. У цій тенденції є ще й правовий аспект. Важливо пам'ятати, що керування мопедом без відповідної водійської категорії загрожує не лише штрафом, а й конфіскацією транспортного засобу.

Про це в деталях пише портал "Автотема".

Водій мопеда отримав штраф, скріншот: YouTube
Водій мопеда отримав штраф, скріншот: YouTube

Щоб наголосити на серйозності цього недогляду, адвокат розповів про випадок з водієм мопеда, який був оштрафований на 40 800 гривень і позбавлений права керування транспортним засобом на п'ять років. У чому полягало правопорушення? Управління мопедом без обов'язкової водійської категорії "А1".

Популярні новини зараз
Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити
Показати ще

Юристи зазначають, що реєстрація мопеда є обов'язковою, незалежно від того, чи їздить він місцевими дорогами чи національними магістралями. Наявність водійської категорії "А1" є юридичною необхідністю управління мопедом.

Поліція, мопед, фото: Нацполіція
Поліція, мопед, фото: Нацполіція

Власники водійських категорій "В", "С" або "А" немає права керувати мопедами, а недотримання цього правила тягне у себе суворі санкції, включаючи значні штрафи і втрату прав управління мопедом.

Мопед, скріншот: YouTube
Мопед, скріншот: YouTube

Стаття 126 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає, що керування мопедом без категорії "А1" тягне за собою штраф у розмірі 3400 гривень. Якщо порушення повторюється протягом року, частина 5 тієї ж статті попереджає про більш суворі наслідки - штраф у розмірі 40 800 гривень та позбавлення права керування транспортними засобами на строк від п'яти до семи років.

Висновок очевидний: ігнорування відповідної категорії водія для керування мопедом може мати серйозні наслідки. Водіям мопедів дуже важливо ознайомитися з правовими нормами та дотримуватися їх, щоб уникнути таких суворих наслідків. Ця пильність стосується не лише дотримання правил, а й особистої безпеки та відповідальності перед іншими учасниками дорожнього руху.

Нагадаємо, військкоми масово перевіряють чоловіків у громадському транспорті – перевізники не хочуть виїжджати на маршрути.

Раніше повідомлялося, водії можуть нарватися на штраф, якщо не покажуть права поліції: скільки можна втратити".

Також, українці можуть "попастися", якщо "поворотники" працюють не так, як треба: через що вліплять штраф.