Взимку споживання бензину та дизеля було на низькому рівні, і тепер мережі АЗС можуть замислитись про підвищення цін, щоб покрити збитки. Попереду на нас чекає великий попит на пальне через початок сільськогосподарського та будівельного сезонів, повідомляють експерти.

Однак, незважаючи на це, конкуренція серед мереж АЗС залишається високою, що може утримувати їх від суттєвого підвищення цін.

АЗС
АЗС

У березні очікується збільшення попиту, пов'язаного з аграрним та будівельним сезонами. Проте експерти вважають, що в першому тижні березня ціни на пальне не сильно змінюватимуться.

Минуле зростання цін на нафту вже було компенсовано попередніми підвищеннями. Мережі АЗС розпочали боротьбу за клієнта, і різниця у цінах між великими мережами та дискаунтерами практично зникла.

Популярні новини зараз
Поміняють та відремонтують: киянам зробили важливе оголошення "Війна на території росії": відомий астролог назвав час, коли Україна відчує мир Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться
Показати ще

АЗС. Фото: скрін youtube
АЗС. Фото: скрін youtube

Проте з огляду на низькі маржі в минулому мережі АЗС можуть вирішити підняти ціни на пальне в межах 1 гривні за літр, щоб компенсувати збитки.

Великі мережі, такі як ОККО та WOG, поки не піднімали ціни після останнього зростання котирувань. Але якщо вони це зроблять, то, ймовірно, підуть дрібні АЗС. Це може статися вже цього тижня, якщо мережі вирішать компенсувати низький попит, вважає Олександр Сіренко, аналітик компанії "НафтаРинок".

АЗС, фото: Informator
АЗС, фото: Informator

За його прогнозом середня ціна на бензин в Україні в березні може піднятися до 52-53 гривень за літр. Якщо ціна на нафту марки Brent перевищить позначку в 85 доларів за барель, бензин і дизпаливо можуть дорожчати ще на 1,5 гривні за літр.

Незважаючи на стабільні постачання бензину та дизпалива в Україну, які все ж таки менші на 50% порівняно з минулим роком, експерти стверджують, що істотних змін на роздрібному ринку автогазу очікувати не варто. Рівень спротиву залишається на рівні 30 гривень за літр.

Нагадаємо, в Україні супермаркети знизили ціни на хліб та борошно, а макарони тепер не для всіх

Раніше ми писали про те, які продукти подорожчають із приходом тепла: прогноз від експертів