У нашій країні запроваджено зручну систему оплати штрафів. Ви можете перевірити наявність штрафів за порушення правил дорожнього руху в додатку Дія та сплатити їх онлайн будь-яким зручним способом.

Однак не варто погоджуватися на сплату штрафу за відсутність у авто аптечки.

Поліцейський. Фото: Обозреватель.
Поліцейський. Фото: Обозреватель.
Поліцейський. Фото: Обозреватель.

У правилах дорожнього руху зазначено:

п. 31.4.7, зазначається, що транспортний засіб заборонено експлуатувати, якщо в ньому немає медичної аптечки з нанесеними на неї відомостями про тип транспортного засобу, для якого він призначений (мотоцикл, легковий або вантажний автомобіль, автобус, мікроавтобус та інше). Втім, це правило не стосується легкових автомобілів.

“У жодному нормативному документі не передбачено штрафу за водіння особистого автомобіля без аптечки. Тобто автомобіля, який не використовується для надання послуг із перевезення пасажирів. Автомобіліст відбудеться лише попередженням” , – зазначають юристи.

Популярні новини зараз
Не знайдуть цього в машині – отримаєте штраф: що можуть перевірити копи ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс
Показати ще

Поліція, фото: МВС України
Поліція, фото: МВС України


Втім, це правило працює не для всіх водіїв легкових авто. Таксі є транспортним засобом, який надає послуги перевезення, а тому відсутність аптечки в такому транспортному засобі є порушенням закону та тягне за собою накладення штрафу – 680 грн, згідно зі ст. 121 КУпАП.

У разі повторного порушення водій таксі може бути позбавлений права керування строком від трьох до шести місяців, або піддати адміністративному арешту строком від п'яти до десяти днів.

Водiй. Фото: скрін youtube
Водiй. Фото: скрін youtube

Нагадаємо, що тільки в цих випадках: хто може проїхати на сигнали світлофора, що забороняють.

Раніше ми повідомляли, що без цієї довідки автомобілістам буде важко за кордоном.