У Китаї електромобілі вже зараз коштують дешевше, ніж машини із традиційними двигунами. Це з тим, що вартість акумуляторів для електрокарів різко впала.

У США очікується, що цей тренд продовжиться, і найближчими роками електромобілі коштуватимуть так само, як і автомобілі з двигунами внутрішнього згоряння (ДВЗ). Експерти прогнозують, що це відбудеться у 2025-2026 роках.

Електромобілі, скріншот: YouTube
Електромобілі, скріншот: YouTube

Ось як справи на сьогоднішній день: у червні 2024 року середня ціна нового автомобіля в США склала 48 644 доларів. Середня ціна електромобіля при цьому знизилася до 56 371 доларів.

Федеральний податковий кредит у розмірі 7500 доларів, який доступний для багатьох електромобілів, допомагає скоротити цю різницю і робить покупку електрокара більш привабливою.

Популярні новини зараз
"Ощадбанк" оголосив про зміни: які послуги подорожчають з жовтня Видачу повісток обіцяють автоматизувати, щоб отримав кожен Будуть "чорні" дні та обстріли: тарологиня розповіла про долю українських міст Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
Показати ще

Однак, на думку аналітиків Goldman Sachs, у найближчому майбутньому електромобілі можуть стати навіть дешевшими, ніж автомобілі з ДВС, і це відбудеться без необхідності використовувати податкові кредити.

GMC Hummer EV, фото: Apocalypse Strikeforce
GMC Hummer EV, фото: Apocalypse Strikeforce

Чому так відбувається? Головна причина – зниження вартості акумуляторів. У 2024 році середня ціна батарей для електромобілів по всьому світу становитиме 115 доларів за кіловат-годину. Це на 23% менше, ніж торік.

Очікується, що вартість батарей знизиться ще на 20% протягом 2025 року. Це означає, що до 2025-2026 років електромобілі коштуватимуть порівняно з машинами з ДВЗ.

Багато автовиробників США на даний момент позиціонують електромобілі як преміум-продукти, додаючи до них дорогі функції, такі як системи автономного водіння. Це збільшує вартість електрокарів, особливо якщо йдеться про великі моделі, такі як F-150 Lightning або Hummer EV, які потребують потужних і дорогих батарей.

Tesla Model 3, фото: Autogeek
Tesla Model 3, фото: Autogeek

В результаті найбільш вигідними будуть невеликі електромобілі в базовій комплектації, без зайвих функцій. Ці автомобілі вже зараз починають конкурувати за ціною з аналогічними моделями ДВС.

Наприклад, навесні 2024 року найбільш вигідні пропозиції з оренди в США були пов'язані з Hyundai Ioniq 6 і Tesla Model 3, які стали одними з найдоступніших та найекономічніших варіантів на ринку.

Нагадаємо, GPS із жіночим голосом можуть стати причиною ДТП: чоловіки думають, що ті з ними фліртують

Раніше ми писали про те, що відомий автовиробник вирішив проблему перегріву авто: потрібна лише одна зміна

Крім того, Знай.ua повідомляв, водіїв примусять оновлювати права кожні 5 років: кого торкнуться зміни