З 2025 року на українських водіїв чекають зміни у міжнародному обов'язковому страхуванні – "Зеленої карти". Це важливий інструмент, який допоможе вам бути захищеним під час подорожей за кордон.

Ось основні нововведення, про які повідомили у Моторному (транспортному) страховому бюро України (МТСБУ) та на які варто звернути увагу.

1. Вільне ціноутворення

З нового року страхові компанії в Україні зможуть самостійно встановлювати ціни на поліси "Зеленої картки". Це означає, що вони ґрунтуватимуться на своїх критеріях оцінки ризиків та ринкової ситуації, а не на фіксованих тарифах.

Для водіїв це чудова новина, тому що тепер можна буде порівнювати пропозиції та знаходити вигідніші варіанти.

Автомобіль, страховка / фото: Pinterest
Автомобіль, страховка / фото: Pinterest

Популярні новини зараз
Чоловікам дали 14 днів, щоб з'явитися до ТЦК: хто не встигне – розшук та штрафи В Україні різко зменшилася пенсія: що відбувається, і хто це допустив Виплати у жовтні: пенсіонерів засмутили оголошенням Пенсія за новими правилами: українці отримуватимуть виплати за бали
Показати ще

2. Новий порядок початку дії договорів

З 1 січня 2025 року будьте уважні під час планування своїх поїздок. Новий закон вимагає, щоб договір міжнародного страхування почав діяти не раніше наступного дня після його укладання.

Це означає, що якщо ви оформите страховку, її дія розпочнеться з півночі наступного дня після того, як ваша інформація опиниться у Єдиній централізованій базі даних. Раніше можна було оформити страховку того ж дня, але тепер так зробити не вийде.

Якщо сертифікат не буде відображено в базі, він може виявитися недійсним і перетнути кордон без нього буде неможливо.

За словами Олександра Салайчука, директора Бюро "Зелена карта" в Україні, це нововведення допоможе зменшити шахрайство з договорами та запобігти підробці страхових сертифікатів.

Оформлення страховки на авто / фото: Freepik
Оформлення страховки на авто / фото: Freepik

3. Перехід на електронний формат

З початку 2025 року "Зелена карта" стане доступною і в електронному форматі. Усі країни-учасниці системи визнаватимуть електронні сертифікати, що означає, що ви зможете зберігати свій страховий поліс, наприклад, у PDF на мобільному телефоні. Друк сертифікатів стане справою минулого, і це спростить процес перевірки.

Раніше нам стало відомо про те, що автомобілі навчили здавати п'яних водіїв у поліцію: втекти не вийде

Також поспішаємо повідомити, час переходити на електротягу: автомобілі в Україні дешевшають

Вам буде цікаво дізнатися, на бензині можна заощадити: водіям дали важливі "ключики" до збереження грошей