Податок на розкіш залишився на рівні минулого року 25 тисяч гривень.

З 2020 року в Україні встановлено один з контраверсійних податків — податок на розкіш, який вимагає сплати раз на рік 25 тисяч грн, за предмети розкоші. Ними є конкретні речі, зокрема автомобілі.

Податок на автомобілі, скріншот: YouTube
Податок на автомобілі, скріншот: YouTube

Платниками цього податку є як резиденти, так і нерезиденти країни, як мають в Україні зареєстровані автомобілі з року їх випуску минуло не більш ніж 5 років, та середньоринкова вартість авто становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати (МЗП), установленої станом на 1 січня податкового (звітного) року (у 2023 році — 375 × 6700 грн = 2 512 500 грн).

Йдеться про рік випуску, а не використання автомобіля. Визначити рік випуску допоможуть супровідні документи на придбання авто. Однак якщо у цих документах дату не підтверджено, про неї можна дізнатися за номером кузова (VIN-кодом), який відповідно до міжнародного стандарту ISO 3779-1983 зазначають у десятій позиції коду.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми
Показати ще

Дорогі авто. Фото: Facebook
Дорогі авто. Фото: Facebook

Сплатити податок можна після надходження повідомлення про суму податку. Якщо не сплатити його протягом 60 днів після отримання повідомлення, ця сума зросте на 10%, а після 90 днів — на 20%.

Перелік автівок знаходиться на сайті Мінекономіки - це 229 моделей автомобілів таких марок, як Porsche, Tesla, Toyota, LandRover, Lexus, Bentley, Jaguar, BMW та Mercedes-Benz.

Нагадаємо, ми писали, що українці заплатять новий податок за квартиру, по 97 грн з квадрата.

Як повідомляв "Знай.ua" кому з українців виплатять 16 тисяч грн допомоги: як отримати кошти.

Також "Знай.ua" інформував, що елітне житло, транспорт та землі з 90% знижкою: брат заступника голови ОП Андрія Смирнова вдало збагачується у розпал війни.