Українці користуються нагодою, та завозять автомобілі в країну. Як правильно розмитнити "євробляху", та не помилитися у виборі, розповідають юристи.

Гіркий досвід підказує, що перед тим, як ввезти авто в Україну, слід провести ретельну перевірку. По-перше, для того, аби розрахувати яку суму податків слід платити. Також варто знати, що перед ввозом авто слід заповнити та подати попередню митну декларацію до митного органу та поставити автомобіль на облік. Про це розповідає Наталя Назарко, юрист АО "Місечко та Партнери".

Євробляха, скріншот: Youtube
Євробляха, скріншот: Youtube

Що перевіряти?

Відповідність екостандарту, що регулює вміст шкідливих речовин у вихлопних газах. Він є двох видів, які розмитнюють в Україні. Це стандарт "ЄВРО-5" – з 1 січня 2016 року, за винятком ТЗ, вироблених в Україні або ввезених на митну територію країни до 31 грудня 2015 року включно та "ЄВРО-6" – з 1 січня 2025 року, за винятком ТЗ, вироблених в Україні або ввезених на митну територію країни до 31 грудня 2024 року включно. Бажано отримати також сертифікат відповідності у будь-якій лабораторії.

Попередня митна декларація

Цей документ оформлює митний орган за місцем постійного чи тимчасового проживання власника автомобіля з іноземною реєстрацією. Декларацію можна використовувати для ввезення транспортного засобу в Україну протягом трьох місяців з дати присвоєння реєстраційного номера.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Щоб оформити попередню митну декларацію слід подати заяву довільної форми та повну інформацію про автівку.

Ввозити товар в Україну за попередньою митною декларацією можна протягом 30 днів із дати її оформлення митним органом.

автомобіль, Розмитнення: скриншот youtube ТСН
автомобіль, Розмитнення: скриншот youtube ТСН

Розмитнення

Після перетину кордону, авто потрібно перевезти до митниці. Там, протягом 10 днів провести митне оформлення автомобіля для вільного обігу на митній території України.

Для митного оформлення потрібні:

  • Рахунок-фактура або інший документ, що підтверджує вартість ТЗ;
  • Документ, що підтверджує право власності на авто (договір купівлі-продажу, дарування);
  • Реєстраційний документ на машину (техпаспорт);
  • Документ, що підтверджує факт зняття авто з обліку в країні реєстрації;
  • Документ, що підтверджує екологічний стандарт ТЗ.

Нагадаємо, ми писали, що український парламент провалив багатообіцяючий проєкт закону, який стосувався спрощеної процедури щодо розмитнення автомобілів.

Як повідомляв "Знай.ua" після скандальних звільнень: прикордонникам суттєво підняли зарплати, до 55%.

Також "Знай.ua" інформував, де купити в Україні найдешевше авто: список регіонів.