Війна в країні спонукає органи влади до вжиття оперативних заходів, у таких умовах права громадян можуть зазнавати певних обмежень.

На потреби оборони України можуть мобілізувати не лише людей, а й транспортні засоби та інші ресурси. За порушення правил військово-транспортного обліку загрожує адміністративна відповідальність. Про це йдеться у Положенні "Про військово-транспортний обов’язок".

Авто для ЗСУ.  Фото: скриншот Youtube
Авто для ЗСУ. Фото: скриншот Youtube

Як відбувається "мобілізація авто"

Міністерство внутрішніх справ подає в територіальні центри комплектації та соціальної підтримки інформацію про транспортні засоби, які були зареєстровані, переобладнані чи зняті з обліку, та що можуть бути передані на потреби ЗСУ.

Авто для ЗСУ.  Фото: скриншот Youtube
Авто для ЗСУ. Фото: скриншот Youtube

Популярні новини зараз
Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Кількість, необхідну для виконання мобілізаційних завдань, визначає Міністерство оборони за погодженням з Кабміном, потім її розповсюджують між обласними адміністраціями. Ті повідомляють кількість авто районам і містам обласного підпорядкування. В останню чергу про деталі військово-транспортного обліку дізнаються підприємства.

Без погодження допускається ухвалення рішення лише у місцях бойового зіткнення (ст.4 Закону 4765).

Вилучення автомобілів відбувається суто через ТЦК і поширюється на:

  • центральні та місцеві органи виконавчої влади;
  • органи місцевого самоврядування;
  • установи та організації;
  • залізниці, порти, пристані, аеропорти, нафтобази, автозаправні станції дорожнього господарства;
  • інші підприємства, які забезпечують експлуатацію транспортних засобів;
  • громадян-власників автомобілів.

Необхідно скласти акт приймання-передачі, в якому зазначаються дані про власника, технічний стан транспорту, залишкова вартість та інші відомості про автомобіль. На основі цього документу після завершення особливого періоду подається заява на повернення чи компенсацію.

У Кодексі України про адміністративні правопорушення вказано, що невиконання військово-транспортного обліку карається штрафом у розмірі 200-300 неоподатковуваних мінімумів – для громадян та 300-500 неоподатковуваних мінімумів – для посадових осіб.

Нагадаємо, ми писали, як і коли чоловіки-переселенці мають стати на військовий облік: нагадування від Мінсоцполітики.

Як повідомляв "Знай.ua" в Україні пояснили, чи буде "повна мобілізація" для перемоги на війні: "Найближчим часом...".

Також "Знай.ua" інформував українцям нагадали про важливі вимоги під час загальної мобілізації.