Поліцейським законом дозволено зупиняти автомобілі та перевіряти документи водіїв. Ви можете навіть не очікувати, та одна така зупинка може не тільки "ощасливити" штрафом а й відібрати ваші права.

Якщо особа має заборгованість зі сплати аліментів (сукупний розмір якої перевищує суму платежів за 4 місяці), виконавець має право винести постанову про тимчасове обмеження боржника у праві керування транспортними засобами (п. 2 ч. 9 ст. 71 ЗУ "Про виконавче провадження").

Поліція, штраф, скріншот: YouTube
Поліція, штраф, скріншот: YouTube

Така постанова вноситься виконавцем до реєстру і практично відразу стає доступною для працівників поліції.

Тому при зупинці автомобіля поліцейський обовʼязково побачить на службовому планшеті інформацію про наявність обмеження у праві керування. Така ситуація може бути навіть якщо виконавець не встиг вас про це повідомити.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Штрафи, поліція, скріншот: YouTube
Штрафи, поліція, скріншот: YouTube

У такому разі інспектор зобов’язаний вилучити посвідчення водія.

Окрім цього, відносно водія буде складений протокол за ч. 3 ст. 126 КУпАП (керування транспортним засобом особою, стосовно якої встановлено тимчасове обмеження у праві керування транспортними засобами).

Поліція. Фото: скрін youtube
Поліція. Фото: скрін youtube

Такий протокол разом із іншими матеріалами справи передається до суду, який може позбавити особу водійського посвідчення на строк від 3 до 6 місяців.

ВАЖЛИВО! Тимчасове обмеження боржника у праві керувати транспортними засобами не може бути застосовано в разі:

  • якщо це позбавляє водія джерела засобів для існування (наприклад, особа офіційно працевлаштована водієм);
  • використання боржником ТЗ у зв’язку з інвалідністю чи перебуванням на його утриманні інвалідів;
  • військовослужбовців відповідних категорій;
  • наявності у боржника розстрочення або відстрочення сплати заборгованості за аліментами.

Нагадаємо, водіям показали нові ціни на АЗС: приводів для радості практично немає.

Раніше повідомлялося, що великий TruCAM стежить за тобою: українським водіям радять приготуватися, контроль посилюється.