В Україні через високі ціни на паливо все більше людей обирають мопеди як альтернативний засіб транспорту.

Особливо цей вид транспорту став популярним, звичайно ж, у маленьких населених пунктах — у селах та райцентрах. На вулицях можна побачити не лише молодих людей на мопедах, а й пенсіонерів, які теж обрали цей зручний та економічний засіб пересування.

Водій мопеда отримав штраф, скріншот: YouTube
Водій мопеда отримав штраф, скріншот: YouTube

Однак не всі мопедисти знають, що для управління цим видом транспорту потрібно мати спеціальну категорію водія (А1). За її відсутності можна отримати не лише штраф, а й втратити свій транспортний засіб.

Наприклад, "Дорожній адвокат" згадує нещодавній випадок, коли водій мопеда отримав штраф у величезному розмірі — 40800 гривень. Однак, крім цього, у нього ще й відібрали можливість керування транспортом протягом п'яти років. Таке суворе покарання було застосовано через те, що водій керував мопедом без належної категорії.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Юристи наголошують, що реєстрація мопеда є обов'язковою процедурою, незалежно від того, чи використовується він для поїздок місцевістю чи державними дорогами.

Водії з категоріями "В", "С" чи "А" не мають права керувати мопедом. Тим, хто порушує це правило, загрожують серйозні штрафи та можливість втратити право управління мопедом.

Колекцій мопедів і мотоциклів, скріншот
Колекцій мопедів і мотоциклів, скріншот

За керування мопедом без категорії "А1" згідно зі статтею 126 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено штраф у розмірі 3400 гривень.

Якщо людина порушить повторно протягом року, тоді покарання посилюється — штраф збільшується до 40800 грн, а також з'являється можливість втратити посвідчення водія.

Нагадаємо, цей документ патрульні не мають права вимагати: який штраф можна сміливо оскаржити

Як повідомляв "Знай.uа", штраф за ціною транспорту: українцям із самокатами та моноколесами вигадали нову порцію покарань

Знай.ua писав, українці довго будуть пішоходами: Рада заборонила використовувати "євробляхи"