Українські водії звикли на дорозі "моргати" аварійкою, щоб подякувати, вибачитись чи попередити інших автовласників.

Та не усі автомобілісти знають що за такий "невинний" сигнал на дорозі можна отримати штраф у розмірі 425 грн.

Якщо такі дії водія призведуть до аварії- з нього стягнуть 680 грн і навіть можуть забрати посвідчення на 6-12 місяців.

Авто, скріншот: YouTube
Авто, скріншот: YouTube

Закони України дозволяють використовувати аварійну світлову сигналізацію лише у конкретних випадках.

Популярні новини зараз
Залишилися тижні: в Україні пенсіонерам збільшать виплати поза графіком індексації Друг президента Зеленського Жека Кошовий зізнався, як "виживає" на 2 тисячі баксів у місяць По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників
Показати ще

Рух авто з технічними несправностями

Аварійку потрібно вмикати, коли під час руху виникає технічна поломка. Тоді за допомогою цієї функції водій попереджає інших учасників дорожнього руху про несправності свого авто.

Під час буксирування авто

Автомобілі нерідко застрягають у багнюці чи снігу й тоді потребують буксирування. У цьому випадку також потрібно вмикати аварійні вогні - вони сигналізують іншим водіям про ймовірну небезпеку, а також про те, що ви потребуєте допомоги.

"Аварійка". Фото: Youtube
"Аварійка". Фото: Youtube

Вимушена зупинка

Аварійку потрібно вмикати у випадку, коли водію потрібно раптово зупинитися. Так він інформує інших автомобілістів про наявність попереду нерухомої машини. Це зменшує ризики виникнення ДТП.

Засліплення водія світлом фар

За правилами, аварійку потрібно використовувати і у випадку, коли світло фар зустрічного автомобіля занадто яскраве і спричиняє тимчасове погіршення зору у водія. За допомогою аварійних вогнів ви можете сповістити власника такого авто, щоб той зменшив яскравість фар у своєму авто.

Автомобіліст, фото Pexels
Автомобіліст, фото Pexels

Зупинка на вимогу патруля

Аварійка передбачена і у випадках, коли патруль вимагає водія зупинитися. Тоді він зобов'язаний увімкнути аварійну світлову сигналізацію, щоб показати учасникам дорожнього руху, що він має негайно зупинитися.

Автомобілі. Фото: скрін youtube
Автомобілі. Фото: скрін youtube

На місці ДТП

Якщо сталася аварія, то учасник має увімкнути аварійну світлову сигналізацію, щоб попередити інших водіїв про небезпеку. Цим він також їх закликає дотримуватися безпечної дистанції.

Якщо під час руху сталася ДТП – додатково необхідно розмістити знак аварійної зупинки. Якщо аварійна сигналізація з якихось причин не працює - законодавство зобов'язує водіїв повідомити про це знаком аварійної зупинки на транспортному засобі

Нагадаємо, мала всі шанси на успіх: як виглядала "Таврія" із німецьким двигуном, яку забракували на автоЗАЗі.

Раніше повідомлялося, що краще такого не допускати: водіям показали, що стає з двигуном, коли в баку мінімум палива.