Багато українських водіїв думають, що в багажнику своєї "ластівки" не можна возити лише наркотики та зброю. А все, що нібито не заборонено – отже, можна. Насправді, це не так.

На практиці водії стикаються із проблемами, коли на перший погляд за "безневинний" вантаж копи виписують штраф, а іноді навіть справа доходить до суду.

Спеціально для наших читачів ми розповімо, що можна і не можна возити в автомобілі і як уникнути конфлікту з Наполіцією.

металобрухт
металобрухт

Лом металу

Власне, ніхто не забороняє перевозити металеві предмети в багажнику. Але законний інтерес може спричинити велику кількість дроту, а також каналізаційні люки, кольоровий метал та інші цікаві речі.

Популярні новини зараз
Дадуть лише тиждень: кому необхідно повторно оновити облікові дані "ПриватБанк" відбере в українців безкоштовну послугу, яку любили усі Автівки примусово вилучатимуть і продаватимуть з аукціону: в пастку потраплять тисячі українців Гроші змусять повернути державі: українців попередили
Показати ще

Тому готуйтеся до того, що інспектор вимагатиме документи на цей металобрухт. Наважуючись перевозити в машині такі предмети, подбайте про відповідні документи.

Алкоголь

Відповідно до закону, перевозити із собою немаркований алкоголь можна не більше 10 л на людину. Причому немає значення, що це - горілка, домашнє вино, наливка чи пиво. Перевищення норми карається штрафом та конфіскацією продукції.

Але якщо везете з собою велику кількість алкоголю у стандартній тарі та маєте касовий чек, у інспектора не буде жодних питань.

Опалення дровами, скріншот з відео
Опалення дровами, скріншот з відео

Зрубані дерева та дрова

Симпатична ялинка до нового року може стати приводом до серйозних неприємностей. Якщо інспектор виявить її у вашому багажнику, доведеться пояснювати, звідки вона взялася.

За законодавством, будь-яке зрубане або спиляне дерево вважається незаконно вирубаним, якщо немає спеціального талона. А якщо його придбали, то маємо надати товарний чек.

Інша річ, якщо в багажнику перевозився хмиз, сухі гілки, корчі. Таку деревину збирати дозволено, жодних штрафів не передбачено.

Ножі

Жоден пікнік, риболовля чи полювання не обходиться без ножа. Головне, щоб інструмент не виглядав як зброя. До стандартних ножів, куплених у магазині, претензій зазвичай не виникає.

Запитання можуть з'явитися до мисливських ножів. За правилами, до них під час продажу видається спеціальний сертифікат. Якщо його немає, інспектор може вимагати провести експертизу, щоб вона визначила, чи мисливський ніж чи ні.

Спортивний інвентар

Категоричного заборони на перевезення в автомобілі біти, бумеранга, нунчаків та інших снарядів у законі не прописано. Однак такі предмети треба транспортувати у чохлах чи сумках. Але навіть у цьому випадку їхня наявність у машині може викликати питання у інспектора. Тому краще мати із собою сертифікат, який підтверджує, що предмет є спортивним інструментом, а не холодною зброєю.

Собака в авто. Фото Pexels
Собака в авто. Фото Pexels

Домашні тварини

Буває, що іншого місця крім багажника для перевезення тварин не знайти. Але для цього він має бути спеціально обладнаний. В іншому випадку інспектор має право порахувати перевезення вихованця в багажнику загрозливому його життю та безпеці - під час поїздки тварина може отримати травму, постраждати від нестачі повітря, спеки чи холоду.

Негабаритний вантаж, скріншот: YouTube
Негабаритний вантаж, скріншот: YouTube

Негабаритний вантаж

При перевезенні в багажнику великовагових, дуже великих або довгих предметів необхідно дотримуватися низки умов. Вони не повинні заважати іншим учасникам дорожнього руху та тим більше створювати загрозу безпеці.

Нагадаємо, 50 тисяч гривень за втрату авторитету у селі: водій заробив на грубій помилці копів.

Раніше повідомлялося, чи варто паркувати авто із вивернутими колесами: розвіюємо популярну страшилку для водіїв.

Також, евакуатор не вкраде автомобіль: як встигнути повернути машину безкоштовно.