Виявилося, що у 2023 році, якщо зважати на середні показники, українець може купити собі 241 літр бензину на місяць. Щоб розуміти, з чим можна порівнювати, то 2021 року можна було купити майже 400 літрів. А от мешканці Кувейту можуть дозволити собі понад 7 тонн.

Про це повідомили аналітики проекту Picodi.com. Фахівці відстежили динаміку цін на бензин в Україні. За їхніми словами, у перші 6 місяців поточного року ціни на пальне були стабільними.

Якщо зважити на інші європейські країни, то там пальне в червні відрізнялося в ціні від показників у січні менш ніж на 5%.

Зміна цін на бензин, інфографіка: Picodi.com
Зміна цін на бензин, інфографіка: Picodi.com

Водночас пальне подорожчало у Словенії та Туреччині. Бензин досяг на 10% та 16% відповідно.

Популярні новини зараз
"ПриватБанк" відбере в українців безкоштовну послугу, яку любили усі Доведеться заплатити штраф "за заначку": коли доведеться віддати 20% суми Гроші змусять повернути державі: українців попередили За таке влітку ще не платили: сюрпризи в платіжках дедалі незвичніші
Показати ще

А ось в Угорщині ціна у червні була нижчою, ніж у січні.

Щодо України, то середня вартість пального в перший місяць літа склала 44,78 гривні. Це менше на 5,58 гривні, ніж у січні.

Українська АЗС, скріншот: YouTube
Українська АЗС, скріншот: YouTube

З усіх країн вартість бензину не змінилася лише на Мальті.

Цікаво, що дозволити собі більше літрів бензину в Європі можуть мешканці країн з високим рівнем доходу: Швейцарія – 3025 літрів, Люксембург – 2413 літри та Данія – 2033 літри.

На п'єдесталі світового рейтингу країн щодо співвідношення заробітної плати до вартості пального є жителі Кувейту, які можуть дозволити собі за середню зарплату 7222 літрів бензину, Катару – 6839 літрів та ОАЕ – 4611 літрів.

Водночас, якщо взяти середню зарплату в Україні, а це 13 423 гривень, за даними Пенсійного фонду, то середньостатистичний українець може дозволити собі 241 літр бензину.

До рейтингу найгірших індексів бензину входять такі країни, як Пакистан – 166 літрів за середню зарплату, Шрі-Ланка – 157 літрів та Куба – 27 літрів.

Нагадаємо, ціни зросли більш ніж на 2 гривні: де в Україні дешевше і найдорожче коштуватиме бензин.

Раніше повідомлялося, що в Україні стрімко дорожчає паливо: фахівець розповів, коли ситуація стабілізується.

Також, підвищення цін на бензин ви навіть не відчуєте: поради, які допоможуть водіям економити паливо.