Важко заперечувати, але треба визнати - в Україні сильно збільшилися ціни на автомобільне паливо. Через це тисячі, а то й десятки тисяч українців пересіли на інші види транспорту. Наприклад, у селищі міського типу чи в селі – це скутери, мопеди. Це порівняно економій спосіб пересуватися.

Однак потенційні правові наслідки їзди на мопеді без відповідної категорії часто залишаються непоміченими.

Окрім штрафів, люди ризикують взагалі втратити свій бажаний транспортний засіб. Про це повідомляє один із українських телеканалів.

Мопед, скріншот: YouTube
Мопед, скріншот: YouTube

Нещодавно адвокат із дорожнього руху розповів про жахливий випадок з водієм мопеда, який став жертвою наслідків невігластва. Його оштрафували на приголомшливу суму в 40 800 гривень і позбавили прав водія на приголомшливі п'ять років. Покарання було винесено через те, що водій у відсутності необхідної керувати мопедом категорії "А1".

Популярні новини зараз
Наступного місяця пенсія може не прийти – хто з пенсіонерів ризикує залишитися з пустим гаманцем Сонячна буря викликає масштабний збій енергосистем: постраждає вся планета Доведеться заплатити штраф "за заначку": коли доведеться віддати 20% суми Олена Бюн розповіла, хто насправді замовив убивство Ірини Фаріон
Показати ще

Юристи зазначають, що реєстрація мопеда є обов'язковою, незалежно від того, чи він призначений для використання на дорогах місцевого чи національного значення.

Мопед, скріншот: YouTube
Мопед, скріншот: YouTube

Для законного управління мопедом необхідно мати спеціальну категорію водія "А1". Особи з категоріями "В", "С" або "А" не мають права керувати мопедом. Порушення цієї вимоги закону загрожує порушникам суворим покаранням, у тому числі великими штрафами та позбавленням права керування мопедом.

Відповідно до статті 126 Кодексу України про адміністративні правопорушення, управління мопедом без категорії "А1" тягне за собою накладення штрафу у розмірі 3400 гривень.

У разі повторного порушення протягом року, як зазначено у частині 5 тієї ж статті, порушнику може загрожувати значно серйозніше покарання – штраф у розмірі 40 800 грн. та позбавлення права керування будь-якими транспортними засобами на строк від 5 до 7 років.

Очевидно, що управління мопедом без відповідної категорії загрожує серйозними наслідками. Всім водіям мопедів дуже важливо ознайомитися з вимогами законодавства та забезпечити їх повне дотримання, щоб уникнути таких суворих покарань.

Нагадаємо, доведеться платити не лише за себе: українцям нагадали за яке порушення можуть відправити за ґрати.

Раніше повідомлялося, що накладний нас не налякати: українські водії знайшли новий спосіб не платити величезний штраф.

Також, як вибрати якісне та на що звернути увагу: приклади "вічних" автомобілів.