Проїзд на червоний сигнал світлофора, перевищення швидкості та перетин подвійний суцільний - це порушення, про які знають практично всі водії. Проте є правила, які забороняють звичайні для українців дії.

Ці правила працюють у країнах Євросоюзу, де зараз вимушено перебувають мільйони наших співвітчизників. І ті українці, які зараз є водіями, можуть потрапити на дуже великий штраф.

Про це розповів один із українських автоблогерів, який часто ділиться свіжими відео у мережі YouTube.

Машини, скріншот: YouTube
Машини, скріншот: YouTube

Штрафи за включений кондиціонер

У низці країн водіям загрожують штрафи за використання кондиціонера у нерухомому стані. Італійці карають за це правопорушення найсуворіше. У сонячній Італії за таку поведінку можна отримати штраф щонайменше 223 (9000 грн) євро та максимум 444 (18 тис грн) євро. Для порівняння, у Мадриді середній розмір штрафу за правопорушення становить 100 євро.

Популярні новини зараз
Добровільний візит до ТЦК не врятує від штрафу: за що покарають деяких чоловіків Хоч-не хоч, а в ТЦК йти все одно доведеться: українцям не залишили альтернативи ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця
Показати ще

Зовсім інший підхід до цього питання застосовується у Великій Британії. Там, згідно зі статтею 237 Кодексу дорожнього руху, водії зобов'язані "добре провітрювати" свої автомобілі. Це положення покликане запобігти втомі та сонливості водія. Якщо водій порушує його та втрачає контроль над автомобілем, він може бути оштрафований на 5 тис. фунтів стерлінгів.

Автомобілі, скріншот: YouTube
Автомобілі, скріншот: YouTube

Обережно, відчинене вікно!

Дивовижною може здатися й інша практика італійської поліції, яка може оштрафувати водія за залишену на стоянці вантажівку… з відкритим вікном. Італійські ЗМІ регулярно повідомляють про ситуації, коли водій залишає машину на стоянці з відчиненим вікном, а повернувшись, виявляє за склоочисником штраф у розмірі 41 євро. Як служби доводять виписування штрафу?

Вони посилаються на положення Дорожнього кодексу, зокрема на статтю 158, яка говорить: "при стоянці та зупинці водій транспортного засобу повинен вживати відповідних запобіжних заходів, щоб уникнути нещасних випадків і запобігти використанню транспортного засобу без його згоди".

На практиці, залишаючи припарковану вантажівку з відкритим вікном, водій стає винним у підбурюванні до крадіжки, а отже, у кримінальному злочині. При зупинці на італійських парковках рекомендується переконатися, що всі вікна та двері в автомобілі зачинені.

Бичок, фото: Telegram
Бичок, фото: Telegram

Викидання недопалків із вікна

Той, хто недбало викидає недопалок з вікна автомобіля в Німеччині, не тільки забруднює навколишнє середовище, за що передбачений штраф у розмірі від 20 до 50 євро, а й наражає на небезпеку інших людей.

Наприклад, якщо сигарета, що летить, налякає мотоцикліста і призведе до аварії, курець відповідатиме за ненавмисне вбивство. З іншого боку, влітку, під час посухи, кидання сигарет може призвести до лісових і польових пожеж, що загрожує ще серйознішими наслідками.

В Іспанії штраф за викинутий з вікна автомобіля недопалок становить 200 євро. Покарання буде набагато суворішим, якщо викинута водієм сигарета призведе до пожежі.

Автомобілі, скріншот: YouTube
Автомобілі, скріншот: YouTube

Рука за вікном

Як в Італії, так і в Іспанії, водії можуть бути оштрафовані за те, що вони керують автомобілем, висунувши руку з вікна. У першій із згаданих країн це порушення карається штрафом у розмірі від 40 до 168 (6800 грн) євро, хоча слід зазначити, що Італійський дорожній кодекс не забороняє таку поведінку відкрито.

Однак, згідно з правилами, водій повинен завжди контролювати транспортний засіб і мати можливість безперешкодно виконувати всі необхідні для безпеки маневри. Згідно з інтерпретацією італійської влади, висунута з вікна рука може цьому заважати.

Іспанське дорожнє законодавство також не містить заборони на керування автомобілем із рукою за вікном.

Проте стаття 18 Загальних правил дорожнього руху (Reglamento General de Circulación) вказує на те, що водій повинен мати повну свободу рухів для забезпечення безпеки на дорозі, до якої висунута з вікна рука має мало відношення.

Таким чином, за керування з однією рукою поза кабіною вантажівки або салону автомобіля в Іспанії можна отримати штраф у розмірі 80 євро.

Нагадаємо, штрафи до 13 600 гривень та інші нововведення: до чого готуватися українцям.

Раніше повідомлялося, що депутати розширили повноваження Нацполіції: чого чекати водіям.

Також, відсутність аптечки в авто: яке покарання загрожує українським водіям і чи законно це.