Для всіх наших шановних читачів, які є водіями, з'явилися дуже важливе нагадування від юристів. Бувають випадки, коли копи не мають законних підстав для зупинки авто, вони використовують уже крилатий вислів "У вас брудні номери". Важливо розуміти, що за подібне порушення штрафи зросли вп'ятеро.

Цей факт дав поштовх до того, що тепер поліція почала частіше штрафувати водіїв за таке "порушення".

Про це стало відомо завдяки нагадуванню спільноти юристів "Дорожній адвокат".

Брудні номери, скріншот: YouTube
Брудні номери, скріншот: YouTube

Що кажуть правила

Водію забороняється керувати транспортним засобом із забрудненим номерним знаком, що не дозволяє чітко визначити символи номерного знака з відстані 20 метрів (2.9.ПДР). Навіть якщо на номерних знаках не читається хоча б один символ, є можливість накладення штрафу.

Популярні новини зараз
Комунальники зробили попередження для всіх, хто має лічильники: переплати не уникнути Українців ловитимуть посеред вулиці — ТЦК отримали нові повноваження по перевірці документів Українцям остаточно випатрають гаманці: в уряді вигадали нові податки Гроші змусять повернути державі: українців попередили
Показати ще

При цьому якщо порушення вчинено вперше, то на водія передбачено накладення штрафу у розмірі 1190 грн. (ч.1 ст.121-3 КУпАП).

Однак важливою особливістю при накладенні цього штрафу є те, що номерний знак не повинен читатися саме з відстані 20 метрів.

Тобто підставою для накладення штрафу може бути тільки зроблена інспектором фото-, відеофіксація номерних знаків на відстані 20 метрів, на якій не буде видно номерних знаків. Також мають бути проведені відповідні виміри цієї відстані, а не "на око".

Брудні номери, скріншот: YouTube
Брудні номери, скріншот: YouTube

Тому після зупинки автомобіля рекомендуємо одразу усунути таке порушення, а саме протерти номерні знаки. Після цього Ви можете попросити інспектора надати Вам для перегляду фото-, відеодокази, на яких зафіксовано здійснення руху вашого автомобіля з номерними знаками, що не читаються на відстані 20 метрів.

Нагадаємо, нововведення для власників авто із ГБО: чого чекати водіям.

Раніше повідомлялося, стій, подивися на всі боки: українцям нагадали, коли пішоходи мають перевагу на дорозі.

Також, немає вогнегасника – немає прав! Українські водії ризикують залишитися пішоходами на 6 місяців.