Багато наших читачів погодяться, а особливо водії, що іноді копи можуть накласти штраф за незначні правопорушення, які не мають серйозних наслідків.

Один із яскравих прикладів – проїзд на кілька сантиметрів за стоп лінію перед світлофором або в крайньому лівому ряду, якщо права не зайнята, але покриття правої смуги пошкоджене.

Такі порушення мають формальний характері і не створюють значних наслідків. Проте законодавство не містить чіткого визначення чи переліку таких незначних порушень. Про це пише співтовариство "Дорожній адвокат".

Поліція. Фото: скрін youtube
Поліція. Фото: скрін youtube

Кодекс адміністративних правопорушень відрізняє такі категорії порушень як малозначні, які за своєю суттю не завдають серйозних збитків чи тяжких наслідків. Такі порушення не створюють аварійних ситуацій чи перешкод іншим транспортним засобам чи пішоходам.

Популярні новини зараз
Не виживаєте, а комфортно існуєте: у Мінсоці підрахували, що 7000 грн – норма для українця "Розраховуйте на себе": ДТЕК хоче, щоб українці самі готувалися до зими Продаж квартири зажене у мінус: нові податки на нерухомість з’їдять весь прибуток Українцям платитимуть щомісячну допомогу на медичні послуги: як подати заявку, не виходячи з дому
Показати ще

Згідно з КУпАП, інспектори мають право звільнити водія від адміністративної відповідальності та обмежитися усним зауваженням у разі малозначного порушення.

Поліція, штраф, скріншот: YouTube
Поліція, штраф, скріншот: YouTube

Рішення про призначення усного зауваження приймається особисто інспектором, який оцінює всі обставини справи. За отримання усного зауваження водій звільняється від правових наслідків за таке правопорушення та вважається таким, що не притягується до адміністративної відповідальності.

Тому, якщо вам накладають штраф за незначне правопорушення, ви маєте право вимагати розглянути можливість винесення усного зауваження замість штрафу.

При прийнятті усного зауваження вас звільнять від адміністративної відповідальності, і ви не вважатиметеся притягнутим до відповідальності за це правопорушення.

Нагадаємо, Микола, час линяти: у селах та маленьких містечках копи штрафують водіїв на 40 тисяч.

Раніше повідомлялося, доведеться платити не лише за себе: українцям нагадали за яке порушення можуть відправити за ґрати.

Також, накладний нас не налякати: українські водії знайшли новий спосіб не платити величезний штраф.