За словами експертів, зростання цін на бензин, дизель і газ на українських АЗС ще навіть не встигло досягти своєї межі. Головна причина – відставання від темпів зростання оптових цін. Відповідно, ціни на автомобільне паливо тільки зростатимуть.

Про це стало відомо завдяки інформації від "Консалтингової групи А-95".

АЗС. Фото: скрін youtube
АЗС. Фото: скрін youtube

Там пояснили: нині спред (різниця між найвищою ринковою ціною купівлі та найнижчою ринковою ціною продажу) між роздрібними та оптовими цінами становить:

- бензин А-95 – близько 5,3 грн./л;

Популярні новини зараз
Абоненти не встигають за темпами "Київстару": тільки поповнили рахунок, а тариф уже подорожчав Не лише електроенергія вдарить по гаманцю: яка комунальна послуга подорожчає з 1 червня Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю
Показати ще

- на дизель – около 5,6 грн/л.

"Спред же між групою та роздрібом протягом січня-травня 2023 року становив 9,7-9,8 грн/л. Тобто поточні показники майже вдвічі менші. Це вказує на високу ймовірність подальшого зростання роздрібних цін", - констатує директор "А-95" Сергій Куюн.

АЗС, фото: Informator
АЗС, фото: Informator

За даними експертів, з 14 червня до 17 серпня оптові ціни на бензин А-95 зросли на 13,25 грн/л (з 34,25 грн/л до 47 грн/л). На дизпальне – на 13 грн/л (з 33,5 до 46,5 грн/л).

"Ключовим фактором зростання стало поновлення з 1 липня ставок "паливних" податків, які діяли до повномасштабного вторгнення Росії на територію України. Крім того, протягом зазначеного періоду зростали світові, тобто закупівельні ціни на нафтопродукти", - пояснили експерти.

АЗС, скріншот: YouTube
АЗС, скріншот: YouTube

При цьому наголошується: фактична відсутність запасів пального є причиною, через яку оптовий ринок оперативно реагує на зміну кон'юнктури. Визначаючи таким чином майбутній трек повільніше, ніж мінливі роздрібні ціни.

АЗС. Фото: скрін youtube
АЗС. Фото: скрін youtube

Ціни вже перевищили 50 грн.

Водночас, вартість палива в Україні вже перевалила за 50 грн/л. Так, 25 серпня АЗС продавали:

- бензин А-95 – по 52,68 грн/л, що на 14 коп. перевищує ціну попереднього дня;

- бензин А-95 – по 54,84 грн/л (+ 13 коп.);

- дизель – по 52,2 грн/л (+ 14 коп.).

Нагадаємо, українцям показали, як під час війни не отримати величезних боргів по комуналці: готуйте паспорт.

Раніше повідомлялося, маленький багажник у Smarta більше не проблема: в Україні помітили дивовижну модель компактного авто з кузовом PickUp.

Також, SOCAR, ОККО, WOG: нардеп показав, як злетіли ціни на бензин після повернення ставки ПДВ.