Деякі водії думають, що якщо в них є водійське посвідчення, то вони без проблем можуть навчати інших водіння.

Однак, така поведінка є незаконною. Та і покарання за таке цілком реальне. Про це нагадує Дорожній адвокат.

Раніше дійсно існувала така норма, яка передбачала, що громадянин без посвідчення водія міг бути за кермом автівки, якщо поруч з ним сидить досвідчений водій (водійський стаж 3 роки) або спеціаліст з підготовки водіїв. Проте, ухвалою Уряду така норма була скасована.

На даний час, відповідно до ПДР, підготовка водія може здійснюватися тільки в присутності спеціаліста з водіння.

Автошкола, фото: Instagram
Автошкола, фото: Instagram

Популярні новини зараз
ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо Комунальники готуються запровадити новий тариф: яка платіжка збільшиться майже на 40% У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати "Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам
Показати ще

Окрім цього існує ряд вимог стосовно навчальної їзди. Вік учня має бути 16+, він має мати відповідну медичну довідку, яка дозволяє керування ТЗ. Практика їзди має відбуватися тільки на спеціалізованому автомобілі, на якому розміщені розпізнавальні знаки. Якщо ж такого немає, то передбачається відповідальність.

Автошкола. Фото скріншот з Youtube
Автошкола. Фото скріншот з Youtube

Відповідальність за такі дії передбачені суворі. Якщо буде виявлений факт, коли "учень" за кермом, а досвідчений водій, який не є спеціалістом, то їх чекає штраф. При цьому такий вид покарання буде застосований і для водія і для пасажира. Учень, буде оштрафований за водіння без відповідних документів, а водія оштрафують за те, що він передав транспортний засіб громадянину, який не має права ним керувати.

Нагадаємо, інформаційний портал Знай повідомляв, за кермом без цигарок та вейпів: кого з водіїв можуть оштрафувати за шкідливу звичку

Раніше портал Знай інформував, обов'язковий техогляд у 2023 році: які документи потрібні та скільки заплатять водії

Також наш портал повідомляв, три секрети, які значно збільшать життя вашого автомобіля