Тонування скла в автомобілі - популярний зовнішній тюнінг, але за нього можна заробити штраф і навіть позбутися посвідчення водія на кілька місяців. Про це повідомляє "Дорожній адвокат".

Згідно з правилами дорожнього руху, в Україні заборонено керувати автомобілем зі склом, яке обмежує видимість водія та погіршує прозорість.

Водiй. Фото: скрін youtube
Водiй. Фото: скрін youtube

За таке порушення передбачено штраф у розмірі 340 гривень. Якщо водій попався повторно протягом року, можна залишитися без прав терміном від 3 до 6 місяців. Також щодо порушника можуть застосувати адміністративний арешт на строк від 5 до 10 днів.

Втім, правилами передбачено винятки. Допускається тонування лобового скла зі світлопропусканням не нижче 75%, інших поверхонь - не нижче 70%. При цьому дзеркальне тонування заборонено.

Популярні новини зараз
Мобілізація жінок у травні: кому доведеться йти до ТЦК Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..." В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись Готуйте свої гаманці: українцям з 1 липня збільшать виплати, кому пощастить
Показати ще

Тоноване авто. Фото: скрін youtube
Тоноване авто. Фото: скрін youtube

Поліцейські можуть оштрафувати водія за тонування скла лише після перевірки за допомогою спеціального приладу. Якщо патрульний визначив порушення "на око", то штраф є незаконним та його можна буде оскаржити.

Водіям рекомендують отримати сертифікат від СТО при тонуванні скла, який підтверджуватиме відповідність рівня світлопропускання та допоможе уникнути непорозумінь із правоохоронцями.

Раніше портал Знай повідомляв, 7 років пішки і 40 тис грн штрафу: копи показали водіям, чим закінчуються "нешкідливі" покатушки.

Також наш портал інформував, водіям дали 10 днів: хто має звернутись до сервісного центру МВС для заміни посвідчення.

Крім того, ми писали, за кермом без цигарок та вейпів: кого з водіїв можуть оштрафувати за шкідливу звичку.