Нашим читачам необхідно знати, що в Україні копи почали активніше притягувати водіїв до адміністративної відповідальності. Справа в тому, що почастішали ситуації, коли подібні ухвали оформляють без самого водія.

Проблема в тому, що громадяни можуть навіть не знати, що їх оштрафували за порушення ПДР.

Про одну подібну, і дуже показову ситуацію пише співтовариство юристів "Дорожній адвокат".

Поліція, авто, штраф, скріншот: YouTube
Поліція, авто, штраф, скріншот: YouTube

Так, під час однієї із таких ситуацій поліція зупинила водія на блокпосту. Після безневинного спілкування з патрульними чоловіка відпустили без жодних претензій.

Популярні новини зараз
Не виживаєте, а комфортно існуєте: у Мінсоці підрахували, що 7000 грн – норма для українця Пенсія зросте і без індексації: стареньким пообіцяли доплачувати майже 1000 грн Дадуть лише тиждень: кому необхідно повторно оновити облікові дані Доведеться заплатити штраф "за заначку": коли доведеться віддати 20% суми
Показати ще

Проте вже наступного дня він виявив у додатку "Дія" повідомлення про штраф за відсутність страхового полісу. Причому документ у автомобіліста при собі на той момент був.

Блокпост, скриншот: YouTube
Блокпост, скриншот: YouTube

Вирушивши розбиратися з неправомірним притягненням до адміністративної відповідальності в поліцію, водій отримав відповідь, що відкликати ухвалу вже не можна і її слід оскаржити через суд. У результаті лише органи правосуддя змогли встановити незаконність дій патрульних та скасував винесену ними постанову.

Юристи зазначають, що, перш ніж притягувати водія до відповідальності, поліцейські повинні повідомити його про порушення, оголосити йому його права, дати можливість надати зустрічні пояснення та докази. Після цього вже може бути винесена відповідна ухвала, копію якої мають запропонувати вручити автомобілісту.

Зазначається, що у разі такого свавілля з боку поліції слід вимагати у суді, а також від керівництва патрульних проведення службової перевірки з метою притягнення їх до відповідальності за винесення відверто неправомірного рішення.

Нагадаємо, поляки напали на українця-таксиста прямо в машині: йому дивом вдалося врятувати, все потрапило на камеру.

Раніше повідомлялося, що впаяють 340 гривень штрафу ще й права можуть забрати: водіям нагадали про покарання за зовнішній тюнінг.

Також, дивись, куди йдеш: в Україні копи розпочали "полювання" на пішоходів, штраф стартує від 255 грн.