Гіроскутери та електросамокати в Україні офіційно були визнані транспортом в 2023 році.

Власники, які переміщаються за допомогою цих транспортних засобів пішоходами більше не вважаються. Це не тільки привілея, але й відповідальність та підпорядкування правилам дорожнього руху. Про це пише АвтоDream.

Електросамокати, фото "Джедаі"
Електросамокати, фото "Джедаі"

Після визнання подібної техніки транспортом, з'явився їх поділ на різні категорії. В основному розділяються на:

Електросамокати, фото: Знай.uа
Електросамокати, фото: Знай.uа

Тепер користувачі електросамокатів не мають права рухатися на тротуарах, а мають їздити на дорозі, притримуючись всіх правил дорожнього руху. Обов’язково рухатися варто по правій стороні проїжджої частини, носити шолом під час руху. Діє заборона на керування самокатами у стані алкогольного, або наркотичного сп’яніння. На дорозі під час руху потрібно користуватися світло відбиваючими елементами, які можуть бути розташовані на одязі, або техніці.

Техніка ця може переміщатись без номерних знаків та бути не зареєстрованою. Окрім того, права на керування самокатів поки отримувати не потрібно.

Штраф водієві самокату, скріншот: YouTube
Штраф водієві самокату, скріншот: YouTube

Водії самокатів, які порушують дорожні правила, або провокують ДТП, можуть штрафувати. Найчастіше це штрафи за пошкодження транспортного засобу. Адміністративна відповідальність передбачена у вигляді 850 гривень стягнення.

Нагадаємо, портал Знай інформував, 850 грн, а потім лови вітер обличчям: в Україні копам дозволили виписувати більше штрафів

Раніше на порталі Знай повідомлялося, до 2 років "умовно": в Україні почали карати водіїв самокатів

Також, наш портал інформував, водійського посвідчення не треба: на якому транспорті можна розсікати без документів