За порушення ПДР часто можуть виписувати штрафи, навіть якщо ви не порушували ніяких правил. Проте, ваше переконання про неправильність призначення штрафу нічого не вирішує.

Рішення в такому випадку повинен винести компетентний орган, тоді воно буде офіційним. Про це повідомляє "Дорожній адвокат".

Саме тому, якщо є думка про не законність призначення штрафу, є порядок, за яким можна це оскаржити. В першу чергу потрібно пам’ятати, що є тільки 10 днів після отримання штрафу, для його оскарження. Тому, якщо ви вирішили подавати скаргу, це варто робити відразу. Але якщо оскарження вирішили подати пізніше – потрібна вагома причина. У такому разі варто офіційно подати клопотання про продовження строку.

Поліція, штраф, скріншот: YouTube
Поліція, штраф, скріншот: YouTube

Поважною причиною вважається, зокрема, відрядження, хвороба. Та якщо постанова не буде оскаржена в установлені строки, штраф доведеться сплатити у повному обсязі.

Популярні новини зараз
Великі зміни на ринку землі в 2025 році: українці можуть втратити право власності "Буде не страшно...": астролог визначив, чого чекати українцям до середини 2024 року Потрібно мобілізувати у першу чергу: ексчиновник розповів, хто має поповнити лави захисників 60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину
Показати ще

Якщо ви вирішили оскаржувати постанову, варто звернутися в одну з інстанцій: управління патрульної поліції (де вам виписували штраф), або ж судова установа. Вибрати між ними можна самостійно. Але якщо вибрали поліцію, то в суд вже звернутися не можна.

Судове засідання. Фото: скрін Ютуб
Судове засідання. Фото: скрін Ютуб

Якщо оскарження буде в управлінні поліції, платити нічого не потрібно. Якщо ж вибір паде на суд – варто заплатити судовий збір у розмірі 536,80 гривень. У випадку, коли позов буде задоволений, судовий збір повертається позивачу у повному обсязі.

Позов до суду, або ж оскарження до поліції надсилається або в паперовому, або в електронному форматі. В такому ж форматі може прийти і рішення. В час розгляду скарги штраф "заморожується", і в цей час порушник може його не платити. На судовому засіданні не обов’язкова присутність позивача, адже справа вважається не складною.

Нагадаємо, портал Знай інформував, на дорогах починають діяти нові правила: водіїв попередили про зміни в ПДР

Раніше на порталі Знай повідомлялося, поліцейські не можуть штрафувати водіїв через одну помилку

Також, наш портал інформував, встигнути до кінця 2023 року: кому з водіїв терміново потрібно їхати на техогляд, точні ціни