Одним із важливих аспектів у автомобілях, на який слід звертати увагу, є різниця у швидкості зносу шин залежно від типу приводу.

Чи то передньо-, задньо-або повнопривідна машина, шини зазнають різного навантаження, що призводить до нерівномірного зносу. Саме тому регулярна ротація чи перестановка коліс життєво необхідна для продовження терміну їхньої служби та забезпечення безпеки на дорогах.

У автобуса ''Червоноград-Хлівчани'' на ходу відлетіло колесо, фото Над Бугом
У автобуса ''Червоноград-Хлівчани'' на ходу відлетіло колесо, фото Над Бугом

Фахівці автосервісів рекомендують проводити ротацію шин принаймні раз на рік під час сезонної заміни гуми або кожні 7500-10000 кілометрів пробігу. Однак спосіб перестановки коліс може різнитися залежно від кількох факторів, зокрема типу шин, встановлених на автомобілі.

Якщо ваш автомобіль обладнаний спрямованими шинами, які мають спеціальний малюнок протектора, оптимізований для обертання колеса у певному напрямку, важливо дотримуватися вказівок стрілок та написів "Rotation". У такому разі просто поміняйте місцями передні ліве та ліве заднє колеса, а також передні праве та заднє праве.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Школярі знімають ковпачки з коліс, кадр з репортажу джедаї: YouTube
Школярі знімають ковпачки з коліс, кадр з репортажу джедаї: YouTube

Для шин, які можна встановлювати у будь-якому напрямку, процедура ротації дещо відрізняється. Для автомобілів із заднім приводом перемістіть передні колеса на протилежні сторони задньої осі: передня ліва стане задньою правою, а передня права – задньою лівою. Задні колеса просто рухаються вперед без зміни сторін. На автомобілях із переднім приводом необхідно зробити навпаки – перемістити задні колеса на протилежні сторони передньої осі, а передні колеса поставити на задню вісь без зміни сторін.

Нагадаємо, не шкодуєш, що купив "Ланос"? Українським автовласникам доведеться заплатити "податок на розкіш"

Як повідомляв "Знай.ua", була в кредит? Виплатимо! В Україні вводять нові правила "мобілізації" авто

Знай.ua писав, українець віддав 2 авто для ЗСУ, і зібрався "відкосити" від мобілізації: що вирішив суд