Після тривалої паузи в Україні знову вирішили повернутися до ідеї штрафних балів для водіїв. Ця система, яку вже практикували в минулому, має змінити правила безпеки на дорогах.

Згідно з інформацією, що надійшла від Міністерства внутрішніх справ, планується введення цієї системи на законодавчому рівні. Перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції України, Олексій Білошицький, висловив надію, що це питання буде повторно розглянуте і врешті-решті втілене в життя.

Водії
Водії

Протягом 2015-2020 років в Україні існувала подібна система, де кожному водієві нараховувалося 150 балів на рік, і за порушення правил дорожнього руху списувалося 50 балів. Однак попередня спроба впровадження цієї системи у 2015-2020 провалилася через ряд обставин, включаючи недостатню підготовку та відсутність необхідної інфраструктури, такої як камери автофіксації порушень, а згодом була скасована Президентом Зеленським.

Зараз, в умовах постійного розвитку технологій та зростаючого потоку автотранспорту, до цієї ідеї вирішили повернутись. Автори законопроєкту №6502 пропонують систему, де водії, які набирають певну кількість штрафних балів протягом року, позбавляються права керувати автотранспортом. Законопроєкт вже зареєстрований у Верховній Раді, але так і не був остаточно розглянутий через обставини, пов'язані з російською агресією.

Популярні новини зараз
Водоканали почали відключати неплатників: який борг вважається "критичним" Vodafone порадував абонентів безкоштовним інтернетом: як отримати ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця
Показати ще

Згідно з документом, водії, які наберуть понад 12 штрафних балів протягом року, можуть бути позбавлені водійського посвідчення без суду. У випадку, якщо водійське посвідчення видано менше року тому, забрати права можуть за набрання 8 штрафних балів.

Наприклад, за непристебнуті ремені безпеки та перевезення дітей без автокрісла може нараховуватися 1 штрафний бал. За серйозніші порушення, такі як керування несправним транспортним засобом або проїзд на червоний сигнал світлофора, водії можуть отримати 2 або навіть 3 бали.

Навіть невелика кількість штрафних балів може стимулювати водіїв дотримуватися правил та уникати порушень, що загрожують безпеці на дорозі, впевнені ініціатори законопроекту.

Нагадаємо, Накрасти дозволять набагато більше: в Україні планують збільшити поріг кримінальної відповідальності

Раніше ми повідомляли, що Водіїв попередили про величезний штраф: можна розпрощатися з 17 тисячами