На дорогах є чіткі правила, покликані забезпечити безпеку всіх учасників дорожнього руху. Одним із найсуворіших порушень вважається проїзд на червоний сигнал світлофора , адже він може спричинити небезпечні ситуації та зіткнення.

Юрист практики цивільного та господарського права ЮК "Приходько та партнери" Дмитро Зал пояснює, які наслідки може мати таке порушення та чи існують винятки з правил.

Дорога з машинами, фото із вільних джерел
Дорога з машинами, фото із вільних джерел

За загальним правилом, проїзд на червоний сигнал світлофора заборонено, оскільки цей сигнал поряд із жовтим забороняє рух транспортних засобів. У більшості випадків таке порушення тягне за собою накладення штрафу у розмірі 510 гривень, згідно з частиною другою статті 122 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Важливо відзначити, що штраф може бути оформлений як на водія, який вчинив порушення, так і на власника автомобіля, якщо порушення було зафіксовано камерою спостереження.

Популярні новини зараз
Не виживаєте, а комфортно існуєте: у Мінсоці підрахували, що 7000 грн – норма для українця Комунальники зробили попередження для всіх, хто має лічильники: переплати не уникнути Забули чек у магазині - потрапили до рук шахраїв: як працює нова схема Українцям платитимуть щомісячну допомогу на медичні послуги: як подати заявку, не виходячи з дому
Показати ще

Однак, якщо проїзд на заборонений сигнал світлофора спричинив створення аварійної ситуації, змусивши інших учасників дорожнього руху різко змінювати швидкість, напрямок руху або вживати інших заходів для забезпечення особистої безпеки чи безпеки інших громадян, то розмір штрафу збільшується до 1445 гривень.

Крім того, до такого водія може бути застосовано стягнення у вигляді позбавлення права керування транспортним засобом терміном від 6 місяців до одного року.

Автомобіль. Фото: скрін youtube
Автомобіль. Фото: скрін youtube

Однак існують певні винятки із правил, що дозволяють рух на заборонений сигнал світлофора. Відповідно до пункту 8.11 ПДР, водіям, які після включення жовтого сигналу або підняття регулятором руки вгору не можуть зупинити транспортний засіб у відведеному місці без приведення в екстрене гальмування, дозволяється рухатись далі при забезпеченні безпеки дорожнього руху.

Крім того, пункт 2.14 (e) Правил дорожнього руху надає водієві право відступати від вимог законодавства в умовах дії непереборної сили або коли іншими засобами неможливо запобігти загибелі або каліцтву пасажирів та громадян.

Нагадаємо, доведеться ходити пішки: в Україні знову "злетять" ціни на пальне

Як повідомляв "Знай.ua", ремонт обходиться дорожче, ніж покупка: чому СТО підвищують ціни в Україні

Знай.ua писав, вилучення авто в Україні: хто ризикує втратити транспорт