Часто водії під час зупинки автомобіля поліцейськими передають документи працівникам поліції прямо в руки. Інспектор відлучається з ними у свій службовий автомобіль.

Водій ходить за інспектором та просить повернути йому документи, але часто документи віддають уже разом зі штрафом.

Поліцейський. Фото: Обозреватель.
Поліцейський. Фото: Обозреватель.
Поліцейський. Фото: Обозреватель.

Однак згідно із Законом "Про дорожній рух" та Правил дорожнього руху на вимогу працівника поліції водій зобов'язаний пред'явити документи на право керування. Докладно, що пред'явити документи потрібно у спосіб, що дозволяє прочитати і зафіксувати дані з цих документів.

Тобто закон не зобов'язує водія передати документи інспектору до рук, а лише подати.

Популярні новини зараз
Не виживаєте, а комфортно існуєте: у Мінсоці підрахували, що 7000 грн – норма для українця "Розраховуйте на себе": ДТЕК хоче, щоб українці самі готувалися до зими Продаж квартири зажене у мінус: нові податки на нерухомість з’їдять весь прибуток Автівки примусово вилучатимуть і продаватимуть з аукціону: в пастку потраплять тисячі українців
Показати ще

Права, фото: гугл
Права, фото: гугл

Навіть додаткова деталізація щодо пред'явлення "способом, який дає можливість прочитати та зафіксувати дані", не означає, що документи потрібно передавати саме до рук поліцейському.

Права водія, фото zn
Права водія, фото zn

Отже, надавати до рук документи поліцейському водій не зобов'язаний, достатньо показати (подати) у розгорнутому вигляді.

Однак якщо ви за власним бажанням передали поліцейському до рук зазначені документи, то йому не заборонено їх отримати та перевірити "у своїх руках".

Нагадаємо, що на ці питання потрібно відповідати правильно: що потрібно пам'ятати, якщо ваше авто зупинила поліція.

Раніше ми повідомляли, що в Україні власники авто із ГБО під загрозою втрати прав: чому не вдасться "заощадити".

Також стало відомо, що Нацполіція захоче "покататися" : представлений перший електричний Duster, запас ходу на 350 км.