Для всіх наших читачів, які мають відношення до пасажирських перевезень на дизельному чи бензиновому транспортному засобі, є важливі новини. Український парламент ухвалив закон, який забороняє використання на території країни автобусів із дизельними та бензиновими двигунами внутрішнього згоряння на маршрутах громадського транспорту з 2036 року.

Іншими словами, через 13 років в Україні не має залишитися звичних для всіх автобусів та маршруток на бензині чи солярці.

Про це стало відомо завдяки повідомленню на порталі Верховної Ради України.

Електробус, скріншот: YouTube
Електробус, скріншот: YouTube

Повідомляється, що з 1 січня 2036 року на автобусних маршрутах у містах районного та обласного значення буде дозволено лише електробуси, автобуси з двигунами внутрішнього згоряння, що працюють на газі, а також автобуси з водневим паливним елементом.

Популярні новини зараз
Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати Обличчя заросло волоссям: 26-річна африканка раптово перестала голитися і отримала вау-ефект "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Також за міськими радами зберігається право відстрочити перехід на електричний транспорт, але не більш як на два роки. Взагалі процес відмови від традиційних дизельних автобусів буде поступовим.

Електробус, скріншот: YouTube
Електробус, скріншот: YouTube

У законі передбачено поступове обмеження закупівлі електробусів для міських маршрутів: у містах з населенням понад 250 тисяч з 1 січня 2028 року не менше 50% автобусів, що закуповуються, повинні бути електричними, метановими або водневими, а з 1 січня 2030 року можна буде закуповувати тільки їх (також із можливістю відстрочки на два роки).

Як результат цього закону, очікується, що 2030 року у великих містах близько 25% громадського транспорту становитимуть електричні, водневі чи метанові автобуси, а 2033 року – 50%.

Також закон спрощує процедуру встановлення зарядних станцій для електромобілів та приєднання до електричних мереж. Ще є інформація, що до 1 січня 2025 року власник зарядної станції платитиме лише частину плати за підключення до мережі.

Нагадаємо, українських водіїв готують до нових штрафів: тепер поліція займеться колесами.

Раніше повідомлялося, коли можна не сплачувати штраф за порушення швидкості: "лазівка", про яку знають не всі водії.

Також, в Україні змінився найважливіший дорожній знак – водіям не можна не знати.