Українці почали скаржитися на винесення штрафів за порушення правил дорожнього руху без їх відома.

Інспектор зупиняє автомобіль переписує дані з пред'явлення документів, і після того, як водій поїде, інспектор виписує постанову про притягнення водія до адміністративної відповідальності. Штраф з'являється в "Дії". Про випадок написали у Дорожному адвокаті.

Штраф за порушення ПДР. Фото: Youtube
Штраф за порушення ПДР. Фото: Youtube

За порушення ПДР на водія може бути накладено адміністративний штраф, однак перед винесенням постанови, відповідно до закону, передбачено спеціальна процедура розгляду справи про адмінправопорушення.

Водій має бути повідомлений про факт порушення, інспектор має роз'яснити йому права під час розгляду справи, надати докази та свої пояснення.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Штраф за порушення ПДР. Фото: Youtube
Штраф за порушення ПДР. Фото: Youtube

Після цього інспектор може вносити постанову. Якщо ж за наслідками проведеного розгляду з урахуванням пояснень водія та наявних доказів інспектор приймає рішення про накладення штрафу, він має право винести постанову і оголосити її в присутності водія та вручити її копію.

Винесення постанови на підставі наявних в інспектора відомостей про паспортні дані водія без повідомлення про це водія і без присутності самого водія неприпустиме. Такого висновку дійшли у суді.

У одній з таких ситуацій працівники поліції зупинили авто, перевірили документи, поспілкувалися та повідомили, що водій може рухатись далі. Після чого, на наступний день, в додатку "Дія" водію прийшло повідомлення про накладений штраф за відсутність страхового поліса, при цьому автомобіль фактично був застрахований і поліс був наявний.

Водій поїхав у відділення поліції, щоб вияснити що трапилось, та чому йому виписали постанову. Однак йому відповіли, що постанову винесено і скасувати її може лише суд. В суді водій повідомив, що на місці зупинки інспектор жодним словом не повідомляв про якийсь порушення, жодних постанов не складав. Та взагалі не повідомляли про намір його оштрафувати.

Суд проаналізував матеріали справи та наголосив на обов'язковості дотримання працівниками поліції передбаченої процедури розгляду справи. Таким чином, складення постанови без повідомлення про це водія неприпустима, лише у встановленому законом порядку можна виписувати постанови.

Нагадаємо, ми писали, що прийдеться віддати мінімум 500 грн: водіям нагадали, за яку звичку доведеться сплатити штраф.

Як повідомляв "Знай.ua" київським водіям дозволили "притопити": де в місті можна не соромитися тиснути на газ.

Також "Знай.ua" інформував, в Україні влітку можуть злетіти ціни на різні види палива: що чекає на водіїв.