Для всіх наших читачів, які мають відношення до керування автомобілем, або є власниками транспортних засобів, є важливі новини. Справа в тому, що в Україні є чіткий список транспортних засобів, які обов'язково мають проходити техогляд.

Цей обов'язок поширюється на вантажні автомобілі, автобуси і навіть на легкові авто, які використовуються для комерційних пасажирських перевезень (наприклад, служби таксі).

Ми розповімо нашим читачам, які саме авто підлягають обов'язковому техогляду, скільки доведеться заплатити та які існують штрафи.

Техогляд, скріншот: YouTube
Техогляд, скріншот: YouTube

Вимога про проходження техогляду поширюється на:

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

- автомобілі таксі та легкові автомобілі, що використовуються для перевезення пасажирів або вантажів з метою отримання прибутку, вік яких перевищує два роки;

- вантажні автомобілі вантажопідйомністю до 3,5 тонн та причепи до них, яким понад два роки;

- вантажні автомобілі вантажопідйомністю понад 3,5 тонни та причепи до них, незалежно від віку, також повинні пройти техогляд;

- причепи до легкових автомобілів, що належать фізичним та юридичним особам та використовуються з метою отримання прибутку.

Техогляд, скріншот: YouTube
Техогляд, скріншот: YouTube

Скільки це коштує

Вартість техогляду варіюється в залежності від типу та ваги транспортного засобу. Наприклад, для легкового автомобіля він коштує 1120 грн., для автобуса вагою понад 5 тонн – 1344 грн., для вантажівки вагою понад 12 тонн – 1440 грн., а для причепів – від 1120 до 1322 грн.

Вартість техогляду інших комерційних транспортних засобів перебуває у межах зазначеного діапазону. Однак, вартість вища для авто, які працюють на зрідженому природному газі.

Техогляд, скріншот: YouTube
Техогляд, скріншот: YouTube

Які штрафи

В Україні за керування транспортним засобом без проходження техогляду передбачено штраф у розмірі 17 тисяч гривень, але деякі категорії транспортних засобів звільнено від цього правила.

Штрафи не передбачені для автомобілів, які не їздять дорогами загального користування, а використовуються виключно на території підприємств, таких як заводи, склади, кар'єри.

Нагадаємо, київським водіям дозволили "притопити": де у місті можна не соромитися тиснути на газ.

Раніше повідомлялося, біжать, наче жити набридло: копи нагадали пішоходам про штраф у 255 гривень.

Також, доведеться віддати мінімум 500 грн: водіям нагадали, за яку звичку доведеться сплатити штраф.