Для наших читачів, які водії, є дуже важливі новини. Справа в тому, що "слуги народу" в 2023 році додали в список авто, що підлягають оподаткуванню, відразу 226 моделей. Наразі ставку транспортного податку фіксовано - 25 тисяч гривень на рік за кожне авто, яке входить до цієї категорії.

Цього разу ми розповімо, що необхідно знати про податок на автомобілі, що діє у 2023 році, пише портал "Твоя машина".

Рух авто у Києві, скріншот: YouTube
Рух авто у Києві, скріншот: YouTube

Відомо, що під оподаткування підпадають автомобілі вартістю понад 375 мінімальних заробітних плат. Таким чином у 2023 році податок стягується за моделі, ціна яких вища за 2,25 млн гривень. Оподатковуються автомобілі не старше 5 років, але це залежить від марки транспортного засобу.

Податок має фіксовану ставку у розмірі – 25 тисяч гривень. Власники автомобілів, які підпадають під податок, повинні сплатити цю суму протягом двох місяців після отримання повідомлення від податкової служби. Ці кошти спрямовуються до місцевого бюджету.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Поліція, авто, скріншот: YouTube
Поліція, авто, скріншот: YouTube

Які моделі автомобілів підпадають під оподаткування у 2023 році

Під оподаткування 2023 року потрапили 226 моделей легкових автомобілів. Серед них – Porshe, Tesla, Toyota, Land Rove, Lexus, Bentley, Jaguar, BMW, Mersedes-Benz.

Повний список автомобілів, які підпадають під податок на розкіш, можна подивитися на сайті Міністерства економіки України.

Крім того, на сайті Міністерства економіки України можна розрахувати приблизну ринкову вартість вашої машини та перевірити, чи потрапляє вона у категорію оподаткування. Щоб дізнатися, потрібно ввести у відповідну графу марку, модель та рік випуску авто.

Варто зазначити, що право на володіння автомобілем власник має подати протягом місяця з моменту покупки, якщо його придбав у поточному році.

Якщо машину викрали, то законний власник перестає сплачувати транспортний податок з наступного місяця після фіксації крадіжки.

Нагадаємо, український олігарх Фрідман допомагає розгвардії? Його активи досі працюють в Україні.

Раніше повідомлялося, максимальний та мінімальний розмір благодійних пожертв: у ПФУ дали роз'яснення.

Також, власників квартир попередила податкова: зробіть це до липня.