В Україні як і в усьому світі збільшується кількість автомобілів, та дорожно-транспортна пригода не є чимось вкрай рідкісним.

Юристи радять, що робити та як діяти, якщо ДТП сталося. Одне з найперших правил — не панікувати. Порадами поділилися у тг-каналі "Ти ж юрист".

Дзвінок до страхової після ДТП. Фото з Depositphotos
Дзвінок до страхової після ДТП. Фото з Depositphotos

Перше, що слід зробити, це зупинити транспорт і залишатися на місці пригоди. В жодному разі не переміщайте транспортний засіб або його частини, які відлетіли внаслідок удару. Автомобіль повинен знаходитись саме в тому місці, де відбулося зіткнення.

Юристи попереджають, треба увімкнути аварійну сигналізацію і встановити знак аварійної зупинки. Вживайте всіх можливих заходів для збереження слідів події та їх огородження, організуйте об'їзд місця події. Важливо, не намагайтеся залишити місце ДТП, оскільки за це передбачено штраф, а якщо є потерпілі – кримінальна відповідальність у залежності від наслідків.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

ДТП, скріншот: YouTube
ДТП, скріншот: YouTube

Якщо внаслідок ДТП є постраждалі – одразу викликайте карету швидкої медичної допомоги. Якщо це не можливо зробити, зверніться за допомогою до присутніх і відправити потерпілих до медзакладу.

Повідомте про аварію на лінію 102. Якщо у ДТП нікому не завдано шкоди здоров’ю, життю, усі учасники аварії не перебувають у стані алкогольного чи іншого сп’яніння, в усіх учасників є страхові поліси, а один з учасників визнає себе винним і шкода, завдана транспортному засобу невинного водія не перевищує 80 тисяч гривень, водії мають право самостійно скласти європротокол (його бланк видається разом із полісом або заповнюється в електронному вигляді на сайті МТСБУ).

Зробіть детальні фото та відео з місця ДТП. Із різних ракурсів зафіксуйте розташування дорожніх знаків і автомобілів після зіткнення, розмітку, стан дорожнього покриву.

Поки чекаєте приїзду поліції, встановіть свідків та очевидців, можливо хтось зафіксував момент аварії на свій реєстратор. В разі, якщо ДТП без потерпілих, то пригоду оформлятиме патрульна поліція, але якщо є потерпілі — на місце прибуде слідчий. — радять юристи.

Нагадаємо, ми писали, що Віктор Павлік "купив" для своєї дружини перепустку, аби вона назнімала сторізів.

Як повідомляв "Знай.ua" перетин подвійної суцільної: українським водіям розповіли, як не отримати штраф у 340 та 1400 грн.

Також "Знай.ua" інформував, українським водіям доведеться частіше "передавати" на права: що приготували в Раді.