Майже завжди на місці зупинки працівниками поліції, вимагають пред'явити протокол техогляду транспортного засобу, якщо авто підлягає під обов'язкове проходження такого.

У разі, якщо такого документа не пред'явлено відносно водія патруль виносить постанову про притягнення до адміністративної відповідальності за частиною третьою статті 121 КУпАП. Про це пише "Дорожній адвокат".

Патрульний. Фото: Youtube
Патрульний. Фото: Youtube

Втім на думку адвокатів така вимога і відповідні штрафи не відповідають нормам закону. Про що йдеться у законі.

У документі не сказано що водій має обов'язок пред'являти інспектору на місці зупинки протокол технічного огляду. Натомість працівник зобов'язаний самостійно перевірити факт проходження автомобілем технічного контролю. Відповідно до пункту 31.3.б ПДР забороняється експлуатація ТЗ, якщо вони не пройшли обов'язковий технічний контроль, якщо підлягають проходженню.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає
Показати ще

Патрульна поліція. Фото: Youtube
Патрульна поліція. Фото: Youtube

У статті 35 закону про дорожній рух перелічено категорія транспортних засобів, які мають проходити обов'язковий техконтроль.

А у пункті 2.4 ПДР передбачено, що на вимогу поліцейського водій повинен зупинитися, а також пред'явити для перевірки документи зазначені у пункті 2.1 ПДР.

Також дати можливість оглянути транспортний засіб, у тому числі проведений з використанням спеціальних приладів для перевірки тех стану транспортного засобу.

У пункті 2.1 йдеться про документи які повинен надавати водій це посвідчення водія, реєстраційний документ на транспортний засіб та страховий поліс.

У вказаному переліку відсутній такий документ як протокол технічного огляду транспортного засобу. Зазначається, що після проходження техогляду водію видається протокол, а також в електронний реєстр вносяться відомості про цей транспортний засіб. Патрульні, з метою перевірки проходження обов'язкового технічного контролю, мають право користуватися цим реєстром тому водій зобов'язаний дати можливість оглянути транспортний засіб.

А от мати при собі та пред'являти на місці зупинки протокол техогляду у документів не сказано.
Тому накладений штраф за те що водій не пред'явив протокол є незаконним і підлягає скасуванню у встановленому законом порядку.

Нагадаємо, ми писали, що українці довго будуть пішоходами: Рада заборонила використовувати "євробляхи".

Як повідомляв "Знай.ua", новітні українські всюдиходи "Богун" рятують постраждалих після підриву Каховської ГЕС: потужні кадри.

Також "Знай.ua" інформував, люксовий "Запорожець" для мажорів: у мережі показали альтернативну версію ЗАЗ-968.