Для наших читачів, які є водіями та власниками транспортних засобів, є важливі новини щодо так званої "автомобільної мобілізації". Справа в тому, що в Україні діє військовий стан, і в даний період авто громадян, установ та підприємств можуть "забрати" на потреби збройних сил.

Усі умови, а також види транспортних засобів, що можуть передати армії, визначаються Міністерством оборони України. Запити на надання авто подаються ТЦК.

Кого і за яких умов можуть зобов'язати передати автомобіль ЗСУ одному з українських телеканалів розповів експерт з юридичних питань Антон Маринич.

Автомобиль, фото: Знай.ua
Автомобиль, фото: Знай.ua

Передача транспорту ЗСУ: що потрібно знати

У разі особливого періоду передача транспортних засобів та техніки здійснюється підприємствами, установами, організаціями та громадянами для задоволення потреб військових формувань згідно з певними завданнями (пункт 7 Положення про військово-транспортний обов'язок).

Популярні новини зараз
З цими хворобами точно не мобілізують: які болячки помітить навіть ВЛК Абоненти не встигають за темпами "Київстару": тільки поповнили рахунок, а тариф уже подорожчав Vodafone порадував абонентів безкоштовним інтернетом: як отримати ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо
Показати ще

Евакуація авто, скріншот: YouTube
Евакуація авто, скріншот: YouTube

Військово-транспортний обов'язок поширюється на:

– центральні та місцеві органи виконавчої влади;

- інші державні органи, органи місцевого самоврядування;

- підприємства, установи та організації;

- залізниці;

- порти, пристані, аеропорти;

- масляний бак;

- автозаправні станції дорожнього господарства;

- інші підприємства, установи та організації, що забезпечують експлуатацію транспортних засобів;

- громадян-власників транспортних засобів.

"Така передача можлива лише за наявності спеціального документа — часткового вбрання, яке видається під час запровадження військового стану, і лише у рамках лімітів на вилучення транспортних засобів. Інформація про ці ліміти є конфіденційною", — пояснює Антон Маринич.

евакуації автомобіля, фото:papajurist
евакуації автомобіля, фото:papajurist

Часткове вбрання – це документ, виданий головою місцевої державної адміністрації, в якому визначаються завдання керівникам підприємств, установ та організацій щодо передачі військовим формуванням певних транспортних засобів та техніки, а також встановлюється порядок, місця та строки передачі.

Голова місцевої держадміністрації та керівник територіального центру комплектування та соціальної підтримки підписують часткове вбрання та скріплюють свої підписи печатками.

Громадянам-власникам транспортних засобів часткове вбрання надається лише у разі запровадження правового режиму воєнного стану.

"Жодні інші документи, наприклад накази керівників територіальних центрів комплектування, не є підставою для передачі транспортних засобів", - зазначає юрист.

Нагадаємо, для українських водіїв посилили штрафи: кому заборонять сідати за кермо.

Раніше повідомлялося, що порушували не ви, а заплатите 2400 гривень: водіям розповіли про великі штрафи за дрібний "косяк".

Також, проїзд на червоне світло світлофора: експерти розповіли, коли таке можливе.