Українське законодавство карає водіїв, які полюбляють поспілкуватись по телефону за кермом. Такі дії наражають на не безпеку не тільки порушника, а й інших учасників дорожнього руху.

Про це нагадують юристи порталу "Дорожній адвокат".

Автомобілі. Фото: Youtube
Автомобілі. Фото: Youtube

Відповідно до пункту 2.9.д Правил дорожнього руху, водії не мають права використовувати мобільні телефони під час руху автомобіля, а саме — тримаючи їх у руках.

Працівники поліції можуть зупинити та притягнути до відповідальності водія, якого спіймають за телефонною розмовою під час кермування транспортним засобом.

Популярні новини зараз
Комунальники зробили попередження для всіх, хто має лічильники: переплати не уникнути Після ТЦК біжіть у банк: фінустанови вимагають оновлення даних Автівки примусово вилучатимуть і продаватимуть з аукціону: в пастку потраплять тисячі українців Гроші змусять повернути державі: українців попередили
Показати ще

Автомобіліст, фото Pexels
Автомобіліст, фото Pexels

Згідно з частиною 2 статті 122 Кодексу України про адміністративні правопорушення, якщо це була звичайна розмова по телефону і не мала жодних негативних наслідків для інших учасників дорожнього руху, то порушнику доведеться сплатити 510 гривень штрафу.

У разі, якщо бесіда по телефону спровокувала інших учасників дорожнього руху змінювати швидкість, напрямок руху чи вдаватися до інших заходів безпеки, то штраф зросте до 1445 гривень.

Автівки. Фото: Youtube
Автівки. Фото: Youtube

Водночас за таке порушення патрульні можуть забрати ваше посвідчення водія на термін від шести місяців до одного року.

Вони мають право тимчасово вилучити у вас посвідчення водія до вирішення справи у суді.

Автомобілі. Фото: скрін youtube
Автомобілі. Фото: скрін youtube

Поки справа вирішується у суді, такі водії будуть кермувати авто з тимчасовим талоном замість звичайного посвідчення.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, покажіть аптечку та вогнегасник: українець знайшов спосіб не платити популярний штраф.

Також наш портал інформував, в Україні по-новому каратимуть водіїв, які "лихачать" при їзді з дітьми: штрафом можна не позбутися.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, тепер усе змінилося: яке покарання чекає на водія за водіння без прав.