Бувають ситуації, коли люди вибігають на пішохідний перехід дуже різко, та так, що авто вже буквально за лічені метри. Часто пішоходи навіть не дивляться у бік авто, ще гірше, коли вони говорять по телефону чи навушниках.

Проте у пішоходів такі самі права та відповідальність перед Правилами дорожнього руху (ПДР), як і у водіїв транспортних засобів.

Про це українцям вирішили нагадати в одній із правозахисних організацій.

Пішохідний перехід, скріншот: YouTube
Пішохідний перехід, скріншот: YouTube

Відповідно до пункту 4.7 ПДР пішоходи повинні переходити проїжджу частину пішохідними переходами, у тому числі підземними та надземними, а у разі їх відсутності - на перехрестях лініями тротуарів або узбіччя.

Популярні новини зараз
Дадуть лише тиждень: кому необхідно повторно оновити облікові дані Продаж квартири зажене у мінус: нові податки на нерухомість з’їдять весь прибуток Асфальт буде плавитись під ногами: в Україну знову повернеться спекотна погода За таке влітку ще не платили: сюрпризи в платіжках дедалі незвичніші
Показати ще

Відповідно до пункту 4.14 ПДР пішоходам забороняється, зокрема, виходити на проїжджу частину, не переконавшись у відсутності небезпеки для себе та інших учасників руху; раптово виходити, вибігати на проїжджу частину, зокрема на пішохідний перехід.

При цьому, згідно з пунктом 1.10 ПДР небезпека для руху це, зокрема, поява об'єкта, що рухається, який наближається до смуги руху транспортного засобу або перетинає її. Цей перелік не є вичерпним.

Пішохідний перехід, скріншот: YouTube
Пішохідний перехід, скріншот: YouTube

Пунктом 4.16 ПДР надано право пішоходу на перевагу при переході проїжджої частини позначеними нерегульованими пішохідними переходами.

У той же час відповідно до пункту 8.1 ПДР водій транспортного засобу, що наближається до нерегульованого пішохідного переходу, на якому знаходяться пішоходи, повинен знизити швидкість, а в разі потреби зупинитися, щоб поступитися дорогою пішоходам, для яких може бути створена перешкода або небезпека.

Яка позиція щодо цього питання Верховного суду

Зазначене питання розглядалося Верховним судом. Верховний суд у справі №751/4821/17 дійшов висновку, що вимога пункту 18.1 ПДР передбачає, що на нерегульованих пішохідних переходах пішоходи мають перевагу у русі перед транспортними засобами з моменту, коли вони ступили на перехід.

Також суд дійшов висновку, що забороняється здійснювати об'їзд пішохода, який перебуває на пішохідному переході незалежно від відстані між ним та транспортним засобом, а також збільшувати швидкість з метою "проскочити" перед пішоходом, який ступив на нерегульований пішохідний перехід.

Пішохідний перехід, скріншот: YouTube
Пішохідний перехід, скріншот: YouTube

Аналізуючи правила у цій частині, Верховний суд поклав в основу надання водієм переваги пішоходу – факт знаходження пішохода на "зебрі" ("коли ступив на перехід").

Таким чином, якщо пішохід ще знаходиться на тротуарі, а до пішохідного переходу наближається автомобіль, то пішоходу відповідно до пункту 4.14 ПДР забороняється виходити, а тим більше вибігати, на такий пішохідний перехід.

Нагадаємо, обурений начальник ЖЕКу вручив повістку інспектору з паркування, який його оштрафував.

Раніше повідомлялося, що українці зганьбилися в Європі голими руками, знімаючи блокатор з колеса.

Також, політика Нацбанку до цього приведе, експерт розповів, що буде з курсом валют вже скоро: "Завжди є і будуть".