Для наших читачів, які мають відношення до водіння авто або навіть пересуваються на легкових машинах як пасажир, є дуже корисна інформація. Експерти склали список небезпечних речей, які краще ніколи не перевозити у багажнику.

Давайте дізнаємося, що це за предмети, і чому їх не можна класти в багажник у спеку року. Про це пише "Автотема".

Каністри з пальним. Фото: скриншот з відео
Каністри з пальним. Фото: скриншот з відео

1. Каністра з бензином

Багато передбачливих водіїв намагаються тримати при собі запас палива про всяк випадок. Похвальна звичка, але влітку від неї краще відмовитись. Горюча рідина під час нагрівання може спалахнути. Тому краще не ризикувати.

Автомобілі, скріншот: Unian
Автомобілі, скріншот: Unian

Популярні новини зараз
"Розраховуйте на себе": ДТЕК хоче, щоб українці самі готувалися до зими Українців ловитимуть посеред вулиці — ТЦК отримали нові повноваження по перевірці документів Українцям платитимуть щомісячну допомогу на медичні послуги: як подати заявку, не виходячи з дому За таке влітку ще не платили: сюрпризи в платіжках дедалі незвичніші
Показати ще

2. Аерозолі

Чого тільки не буває у багажниках чоловічих автомобілів! Вміст іноді нагадує склад чи гараж: всілякі очищувачі, різні олії у балончиках, розчинники тощо. Адже майже на кожній ємності стоїть попередження "Не нагрівати!".

Але багато водіїв не звертають уваги на напис, забуваючи, що температура у закритому багажнику у багато разів перевищує вуличну. Адже балончики під дією спеки можуть детонувати.

3. Розчинники

Експерти не радять тримати в автомобілі такі рідини. Навіть якщо вони у скляній упаковці. Завжди є ризик, що пляшка розіб'ється або вміст протікає на оббивку. По горючості розчинники не поступаються бензину, тому наслідки можуть бути дуже плачевними.

Інша небезпека – отруєння. При нагріванні рідина розширюється і пари можуть просочуватися назовні. Якщо це станеться, то водій та пасажири надихаються отруйними парами.

Авто, фото: Unian
Авто, фото: Unian

4. Перцеві балончики

Багато водіїв тримають засіб для самозахисту в салоні автомобіля. А тим часом, аерозольний газ при нагріванні здатний детонувати. Одна річ, якщо це сталося на стоянці. Набагато небезпечніше, якщо вибухнув під час їзди у щільному потоці. Водій від несподіваної бавовни може втратити керування, різко крутнути кермо або виїхати на зустрічну смугу. В результаті станеться ДТП.

Щоб не наражати себе на непотрібний ризик, не залишайте балончик у закритій машині. Навіть якщо відлучаєтесь на кілька хвилин. А під час їзди стежте, щоб температура в салоні не сягала небезпечних значень.

5. Запальнички

Горючі речовини можуть спалахнути, якщо температура в салоні або багажнику досягне критичних значень. Якщо трапиться вибух, то осколки запальнички поранять когось із тих, хто сидить в автомобілі.

6. Відеореєстратори

Пристрої краще не залишати в розжареному салоні. Чутлива електроніка може постраждати від високих температур, тож почне виходити з ладу.

7. Смартфони, планшети та інші гаджети

Спека погано впливає будь-який пристрій з електронікою. Полежавши на сонці кілька годин, гаджети можуть почати барахлити, а то й зовсім не ввімкнутися. Але найгірше, якщо вони вибухнуть.

Якщо пристрій забув у машині, не поспішайте його вмикати. Спочатку дайте йому охолонути у темному місці. У жодному разі не можна прискорювати охолодження, обдуючи холодним феном або прикладаючи заморожені продукти. Влаштувавши такий перепад температур, ви зробите лише гірше. Процесор, дисплей та акумулятор можуть не витримати стрибка. І тоді точно вийдуть із ладу.

8. Платіжні картки

Навряд чи хтось спеціально триматиме банківські картки в автомобілі. Ну хіба що таке може статися через неуважність. Однак треба пам'ятати, що пластик у спеку може розм'якшитися та деформуватися. Користуватися такою карткою буде неможливо.

Аптека, ліки. Фото: скриншот  УНІАН
Аптека, ліки. Фото: скриншот УНІАН

9. Ліки

Розпечений автомобіль - не потрібне місце для зберігання медичних засобів. Таблетки, уколи, мазі та інші аптечні препарати швидко псуються та стають непридатними для застосування. Тому для аптечки необхідно знайти найбільш прохолодне місце в автомобілі.

10. Прозорі скляні та пластикові пляшки

Місткості з напоями, залишені на сонці, можуть стати причиною зіпсованих чохлів. Це у кращому випадку. А в найгіршому – спровокувати пожежу. Справа в тому, що прозорий матеріал може стати лінзою. І тоді промені пропалять пластик чи оббивку.

Продуктові набори для українців, фото "Рада оборони Кривого Рогу"
Продуктові набори для українців, фото "Рада оборони Кривого Рогу"

11. Харчові продукти

Будь-яка їжа та продукти, полежавши в розжареному багажнику чи салоні, почнуть псуватися. Отже, їх доведеться викинути, щоб не отримати отруєння. Бруд, плями, стійкий запах – з усім цим доведеться боротися.

12. Шоколад та цукерки

Такі продукти швидко тануть у закритому салоні, перетворюючись на липке місиво. Мало того, що солодощі не можна буде їсти, вони можуть настільки в'їстися в оббивку, що хімчистка виявиться безсилою.

Косметика
Косметика

13. Косметика

Автоледі не бачать нічого поганого в тому, щоб тримати під рукою засоби для макіяжу та волосся. Але влітку косметику краще не залишати у машині. По-перше, вона зіпсується. По-друге, балончики можуть вибухнути, а креми та помади – розтектися.

14. Окуляри

Водії зазвичай залишають їх на панелі, щоб аксесуар завжди був під рукою. А тим часом, пряме сонячне проміння руйнує пластик, роблячи його тендітним. Крім того, треба пам'ятати, що скло автомобіля посилює дію променів. Тому окуляри можуть розм'якшитися та деформуватися.

Літо, пляж, українці. Фото: Знай.ua
Літо, пляж, українці. Фото: Знай.ua

15. Речі після купання чи занять спортом

Якщо надовго залишити в машині мокрий купальник або спітнілу форму, то дуже швидко з'явиться неприємний запах. Причому впоратися з ним буде доволі складно.

Нагадаємо, шахраї вигадали нову схему на дорогах України - як не влипнути на гроші в ході "ДТП".

Раніше повідомлялося, у кого не конфіскують автомобіль на потреби ЗСУ: список "недоторканних".

Також, водіям підказали, як уникнути штрафу за поширене порушення: ось що потрібно зробити.