Для наших читачів, які стосуються водіння авто, є дуже показові новини. Є такі автолюбителі, які розуміють, що в їхній "ластівці" потрібно терміново щось "поліпшити" – поміняти диски, виправити кузов, а десь навіть пофарбувати.

Якщо подивитися на це збоку, то нічого страшного немає – кожен сам вирішує, що робити зі своєю приватною власністю. Однак насправді за такі "маніпуляції" можна отримати від копів штраф, і навіть за першої зупинки.

Про це українським водіям нагадали в одній із спільнот юристів, які опікуються питаннями, пов'язаними з інцидентами на дорозі.

Авто, фото: Unian
Авто, фото: Unian

Повідомляється, що згідно з вимогами чинного законодавства, під час фарбування кузова слід внести про це відповідні відомості до свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу.

Популярні новини зараз
Прийдуть з перевіркою до кожного: змінилися правила соціальних виплат Змінили вимоги до стажу: майбутня пенсія буде більше очікуваного Міста опинились під прицілом: тарологиня озвучила прогноз на вересень по обстрілам Водіям готують тотальні перевірки на дорогах: безжально штрафуватимуть кожного третього
Показати ще

Поліція має право притягти власника транспортного засобу до адміністративної відповідальності за ч. 6 ст. 121 КУпАП, якщо колір кузова авто відрізняється від того, що зазначено в документах. За подібне порушення передбачено штраф у розмірі 850 гривень.

Тюнінг "Запорожця". Фото: скрін youtube
Тюнінг "Запорожця". Фото: скрін youtube

Виходить, що тим, хто самостійно перефарбував власний автомобіль, потрібно терміново замінити документи. Зробити це можна у найближчому сервісному центрі МВС. Для цього потрібен паспорт, ІПН, техпаспорт та при необхідності довіреність.

Автомобілі, фото: Unian
Автомобілі, фото: Unian

Причому юристи звертають увагу, що у МВС не визначають відтінок при внесенні до документа відомостей про колір кузова. Тобто, якщо ви перефарбували транспорт у світліші або темніші тони, то міняти документи не потрібно. Якщо кольори два, то основним вважатиметься той, який займає понад 50% видимої частини кузова.

Нагадаємо, за кермом без цигарок та вейпів: кого з водіїв можуть оштрафувати за шкідливу звичку.

Раніше повідомлялося, обов'язковий техогляд у 2023 році: які документи потрібні та скільки заплатять водії.

Також, три секрети, які значно збільшать життя вашого автомобіля.