Для всіх наших шанованих читачів, які мають відношення до керування авто, є дуже важлива новина. Нещодавно Конституційний суд України ухвалив, що автомобілі, ввезені до країни без сплати митних зборів, після закінчення 30-денного терміну можуть бути конфісковані.

Проте є ще й можливість накладення штрафу у розмірі 170 тисяч гривень.

Про це стало відомо завдяки спільноті юристів "Дорожній адвокат".

Євробляхи, фото: Unian
Євробляхи, фото: Unian

Проте юристи впевнені, що далеко не всі автомобілі на європейських номерах можна вилучати. До 22.08.2019 року такий захід, як конфіскація авто не був передбачений. Максимальний штраф за нерозмитнений автомобіль за старим законодавством також був значно нижчим — до 17 тисяч гривень.

Популярні новини зараз
Пенсіонери зможуть отримати одноразову грошову допомогу Змінили вимоги до стажу: майбутня пенсія буде більше очікуваного Водіям готують тотальні перевірки на дорогах: безжально штрафуватимуть кожного третього Вистачить на кілька буханок хліба: пенсіонерам доплатять у вересні 570 гривень
Показати ще

Євробляхи, кадр з відео
Євробляхи, кадр з відео

Юристи нагадали, що, відповідно до ст.58 Конституції України, закони та підзаконні правові акти не мають зворотної дії. Тобто карати громадян, включаючи власників авто, за порушення певної норми можна лише за умови, що таке порушення було скоєно вже після ухвалення відповідного закону.

Отже, ввезені до України до 22.08.2019 року "євробляхи" не підлягають конфіскації, так само як і штраф за їх ввезення у розмірі 170 тисяч гривень є незаконним.

Нагадаємо, тепер навіть на деталі не поїде: в Україні визнали конфіскацію "євробів" законною.

Раніше повідомлялося, у кого не конфіскують автомобіль на потреби ЗСУ: список "недоторканних".

Також, вийдіть, нам потрібно: хто в Україні має право забрати авто у простих людей на потреби ЗСУ.